Ισπανία: αύξηση στις θέσεις εργασίας για πρώτη φορά την τελευταία 6ετία

Ισπανία: αύξηση στις θέσεις εργασίας για πρώτη φορά την τελευταία 6ετία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας που συντελείται από τα μέσα του 2013 άρχισε να γίνεται αισθητή στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια αρκετά θετική εξέλιξη σε μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου που παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Για πρώτη φορά μετά μια εξαετία καταγράφηκε ετήσια αύξηση των θέσεων εργασίας, οδηγώντας στη μεγαλύτερη μείωση ανέργων από το 2006. Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία μειώθηκε από το 26% στο 24,5% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε γενικές γραμμές, η τρέχουσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη. Μέσα στην εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Ισπανίας αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη από το 1,2% στο 1,3% για το 2014. Το υπουργείο Οικονομικών στη Μαδρίτη εξετάζει να πράξει αναλόγως, όπως ανακοίνωσε χθες. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται, επίσης, να ανακοινωθεί επίσημα ο ρυθμός ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αν και η Τράπεζα της Ισπανίας διαβλέπει πως θα φθάσει το 0,5%.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ισπανική κυβέρνηση, δημιουργήθηκαν πάνω από 402.400 νέες θέσεις εργασίας το δεύτερο τρίμηνο, αντανακλώντας τη μεγαλύτερη αύξηση σε τριμηνιαία βάση από το 2005. Ετσι, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στα 5,4 εκατομμύρια, με το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί από το 25,9% το πρώτο τρίμηνο στο 24,5% την περίοδο Απριλίου – Μαΐου. Στο διάστημα του τελευταίου δωδεκαμήνου εκτιμάται πως έχουν δημιουργηθεί 192.400 καθαρές θέσεις εργασίας, δηλαδή οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις απολύσεις. Συν τοις άλλοις, το 98% των νέων θέσεων εργασίας το δεύτερο τρίμηνο προήλθαν από τον ιδιωτικό κλάδο.

Γεγονός είναι, πάντως, πως η Ισπανία εξακολουθεί να παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας ανάμεσα στις οικονομίες του δυτικού κόσμου. Ωστόσο, η μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 310.000 άτομα το τελευταίο δωδεκάμηνο σημειώθηκε παρά την αύξηση του εργατικού δυναμικού στη χώρα, γεγονός που υπονοεί ουσιαστική αύξηση της ζήτησης για εργασία και όχι μια στατιστική εξέλιξη, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές. Τηρούνται, ωστόσο, επιφυλάξεις για το εάν η ανάκαμψη της χώρας στηρίζεται μόνο στις εξαγωγές και όχι στην εσωτερική κατανάλωση, καθώς η υψηλή ανεργία εξαντλεί την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Από το σκάσιμο της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων το 2008 υπολογίζεται πως περίπου τρία εκατομμύρια Ισπανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους, ιδιαίτερα στον κατασκευαστικό κλάδο. Θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να επανέλθει η απασχόληση στα προ κρίσης επίπεδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά, για παράδειγμα, πως η ανεργία θα παραμείνει στο 20% για την επόμενη τετραετία. Πάντως, η μείωση της ανεργίας κατά 1,5%, περίπου, το διάστημα του δεύτερου τριμήνου προστίθεται σε μια σειρά στοιχείων και εκτιμήσεων που υποδεικνύουν μια σταθερή πορεία ανάπτυξης για την Ισπανία.

Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει πληγεί από μια κρίση στην αγορά ακινήτων, μια τραπεζική κρίση, μια δημοσιονομική κρίση και αλλεπάλληλα ρεκόρ ανεργίας. Η ανάκαμψη της ισπανικής οικονομίας έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2013, αφού βρισκόταν σε ύφεση από το 2008, δηλαδή όταν έσκασε η δεκαετής «φούσκα» στην αγορά ακινήτων. Εκτοτε προκλήθηκαν αλυσιδωτές αντιδράσεις, με την ύφεση στην αγορά ακινήτων να οδηγεί σε έναν τεράστιο όγκο επισφαλών δανείων και στην εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα ρεκόρ. Η κυβέρνηση, ήδη εκτεθειμένη στις αγορές ομολόγων από την κακή δημοσιονομική διαχείριση, ανέλαβε τη διάσωση και τη διαχείριση των προβληματικών περιφερειακών τραπεζών της. Οι αγορές επιδοκίμασαν χθες την είδηση, οδηγώντας σε άνοδο τον γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή