Προς πρόωρες εκλογές η Ουκρανία

Προς πρόωρες εκλογές η Ουκρανία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατέρρευσε χθες, μία εβδομάδα μετά τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους στις ελεγχόμενες από τους αντάρτες ανατολικές περιοχές της χώρας. Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που θα συγκληθούν κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη Οκτωβρίου, θα αντανακλούν τις νέες ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στη χώρα, μετά την εκλογή του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στα τέλη Μαΐου.

Σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ποροσένκο, το κόμμα Ουντάρ του Βιτάλι Κλίτσκο και το εθικιστικό κόμμα Σβόμποντα απέσυραν τη στήριξή τους προς την κυβέρνηση του Αρσένι Γιατσένιουκ. Ο Γιατσένιουκ, φιλοδυτικό πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είχε αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες που δεν πέρασαν από τη Βουλή της χώρας. Μία απ’ αυτές αφορούσε το άνοιγμα του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας σε ξένους επενδυτές, προκειμένου να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης πλην της Ρωσίας. Είναι ασαφές αν στις εκλογές του Οκτωβρίου θα επιτραπεί η συμμετοχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, του οποίου τη διάλυση έχει ζητήσει το ουκρανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Χθες ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

«Πύραυλοι από Ρωσία»

Παράλληλα χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέβασε τη θερμοκρασία της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, δηλώνοντας ότι εκτοξεύονται προς το ουκρανικό έδαφος πύραυλοι από τη Ρωσία. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρι Χαρφ, υποστήριξε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών» το ρωσικό πυροβολικό βάλλει εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων από ρωσικό έδαφος. Ο ισχυρισμός αυτός υπερβαίνει τις προηγούμενες δηλώσεις των ΗΠΑ περί εμπλοκής της Ρωσίας στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία, οι οποίες έχουν διαψευσθεί από τη Μόσχα. Η Χαρφ δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία «σκοπεύει να παραδώσει βαρύτερους και πιο ισχυρούς εκτοξευτήρες ρουκετών» στους Ουκρανούς αυτονομιστές.

Και στο δεύτερο κουτί

Εν τω μεταξύ, στην Ολλανδία η υπηρεσία ασφαλείας OVV, που συντονίζει τις έρευνες για τη συντριβή του μαλαισιανού αεροσκάφους στις 17 Ιουλίου, ανακοίνωσε ότι οι Βρετανοί ειδικοί απέσπασαν με επιτυχία τις εγγραφές και από το δεύτερο μαύρο κουτί του αεροσκάφους, τον καταγραφέα δεδομένων πτήσης. Η καθυστερημένη παράδοση των μαύρων κουτιών από τους Ουκρανούς αυτονομιστές στους διεθνείς ερευνητές είχε δώσει τροφή σε σενάρια σύμφωνα με τα οποία μπορεί να υπήρξαν παρεμβάσεις στα δεδομένα των καταγραφέων πτήσης, αλλά μετά την εξέταση των καταγραφέων από το βρετανικό Τμήμα Ερευνών Αεροπορικών Δυστυχημάτων (ΑΑΙΒ), το ενδεχόμενο αυτό απορρίφθηκε. Στην Ολλανδία εξακολούθησαν και χθες να καταφθάνουν σταδιακά οι σοροί των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

Εν τω μεταξύ, η Ε.Ε. προσέθεσε χθες 15 ανθρώπους και 18 οργανώσεις στον κατάλογο αυτών που υφίστανται κυρώσεις επειδή υπέσκαψαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Επειτα από ζωηρές διαπραγματεύσεις, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών στην Ε.Ε. δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη συζητούμενη επιβολή σοβαρότερων κυρώσεων εναντίον ολόκληρων τομέων της ρωσικής οικονομίας, η οποία έχει δεσμούς αλληλεξάρτησης με τις οικονομίες πολλών ευρωπαϊκών κρατών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή