Κλειτοριδεκτομή διέταξαν οι τζιχαντιστές του Ιράκ

Κλειτοριδεκτομή διέταξαν οι τζιχαντιστές του Ιράκ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΟΥΛΗ. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους διέταξαν όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 46 ετών στην πόλη Μοσούλη του Ιράκ και γύρω από αυτήν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ. «Είναι μια φετβά (θρησκευτικό διάταγμα) του Ισλαμικού Κράτους για την οποία μόλις ενημερωθήκαμε», δήλωσε η Ζακλίν Μπάντκοκ, η μόνιμη συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, σε βιντεοσύνδεση με τη Γενεύη από την Αρμπίλ. «Είναι κάτι πολύ καινούργιο για το Ιράκ και κυρίως γι’ αυτήν την περιοχή. (Μας) προκαλεί μεγάλη ανησυχία και πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογράμμισε η Μπάντκοκ. Ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών δεν ήταν ένα συχνό φαινόμενο στο Ιράκ μέχρι τώρα, αλλά αφορούσε μόνο «μερικές απομονωμένες περιοχές», σημείωσε η ίδια.

«Αυτή δεν είναι επιθυμία του ιρακινού λαού ή των γυναικών του Ιράκ σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές που είναι γεμάτες τρομοκράτες», πρόσθεσε. Η Μπάντκοκ επεσήμανε ότι δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία σχετικά τον αριθμό των γυναικών που αφορά το διάταγμα αυτό του Ισλαμικού Κράτους, όμως ανέφερε ότι βάσει των εκτιμήσεων του ΟΗΕ «4 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες ενδέχεται να επηρεάζονται».

Εξάλλου η αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν παραμένουν παρά «περίπου 20 οικογένειες χριστιανών στη Μοσούλη», οι οποίες λαμβάνουν την υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Caritas.

Ενδιαφέρουσες αναλύσεις για το «Τζιχαντιστάν», όπως το αποκαλεί το BBC, που προσπαθεί να ιδρύσει το Ισλαμικό Κράτος κυρίως σε Ιράκ και Αφγανιστάν, φιλοξενούνται τις τελευταίες μέρες σε πολλά δυτικά ΜΜΕ. Το BBC αμφισβητεί κατά πόσον μπορούν οι εξτρεμιστές να θεσπίσουν ένα σοβαρό αποτελεσματικό κράτος αφενός λόγω του περιορισμένου αριθμού τους (10.000-15.000 στο Ιράκ) και αφετέρου επειδή προσπαθούν να εδραιώσουν την κυριαρχία τους διά της βίας και της κατατρομοκράτησης του ντόπιου πληθυσμού (δημόσιες εκτελέσεις, ακρωτηριασμούς, απειλές).

Οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» φιλοξένησαν εξάλλου ρεπορτάζ από τη Ράκα της Συρίας, την de facto πρωτεύουσα της ταχύτερα αναπτυσσόμενης δύναμης τζιχαντιστών στον κόσμο.

Η ζωή στη Ράκα

Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για τάξη και ασφάλεια, γεγονός που έχει εξασφαλίσει την εκτίμηση όσων πολιτών διψούν για οτιδήποτε μοιάζει με ρέπλικα κανονικής ζωής. Στη Ράκα οι τροχονόμοι κρατούν ελεύθερες τις διασταυρώσεις, η εγκληματικότητα σπανίζει και οι εφοριακοί εκδίδουν αποδείξεις. Ωστόσο δημόσιοι χώροι, στους οποίους συναντιούνταν κάποτε γυναίκες και άνδρες, έχουν σφραγιστεί, αγάλματα έχουν καταστραφεί γιατί θεωρούνται βλάσφημα, όσοι κατηγορούνται ότι έκλεψαν κινδυνεύουν με ακρωτηριασμό.

Στο δημαρχείο της Ράκα στεγάζεται πλέον η επιτροπή ισλαμικών υπηρεσιών. Η Πιστωτική Τράπεζα της Ράκα είναι σήμερα η εφορία, της οποίας οι υπάλληλοι συγκεντρώνουν 20 δολάρια κάθε δίμηνο από ιδιοκτήτες καταστημάτων για ηλεκτρικό, νερό και ασφάλεια. Το αντίτιμο, διατείνονται οι περισσότεροι, είναι πολύ μικρότερο, από εκείνο που κατέβαλλαν σε «μίζες» στην κυβέρνηση του Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή