Απέρριψε την παράταση εκεχειρίας η Χαμάς – Πάνω από 1000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Απέρριψε την παράταση εκεχειρίας η Χαμάς – Πάνω από 1000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παράταση της κατάπαυσης του πυρός ως τα μεσάνυχτα, κατόπιν έκανε γνωστό πως εβλήθησαν τρεις ρουκέτες και κατόπιν όλμοι από τη Λωρίδα της Γάζας. «Οι τρομοκράτες επέλεξαν να επωφεληθούν από την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Μια εκπρόσωπος του στρατού, η Άβιταλ Λάιμποβιτς, είχε κάνει νωρίτερα λόγο για ρίψεις «ρουκετών παρά την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας» έως τα μεσάνυχτα που ανακοίνωσε η ισραηλινή κυβέρνηση. «Τρία βλήματα όλμων εβλήθησαν από τη Γάζα στο Ισραήλ», διευκρίνισε  αμέσως μετά ο ισραηλινός στρατός.

Σειρήνες ήχησαν σε πολλές κοινότητες του νότιου Ισραήλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως μετά τις 20:00, 12 ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της κατάπαυσης του πυρός στις 08:00.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τα πυρά αυτά δεν αποτελούν, κατά την άποψη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σοβαρή παραβίαση της εκεχειρίας.

Η Χαμάς επίσημα δεν είχε αντιδράσει ως τις 20:30 στην απόφαση του Ισραήλ να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ συμφώνησε νωρίτερα σήμερα να παρατείνει κατά τέσσερις ώρες την ανθρωπιστική εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, δήλωσε ισραηλινή κυβερνητική πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Επίσης, έχει συμφωνήσει να παραταθεί η αρχική 12ωρη εκεχειρία ως τις 24:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η εκεχειρία τυπικά θα έληγε στις 20:00.

Συγκεκριμένα, ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης «συμφώνησε να παραταθεί για τέσσερις ώρες, έως τα μεσάνυκτα του Σαββάτου» η κατάπαυση του πυρός.

Η διεθνής κοινότητα είχε απευθύνει έκκληση να παραταθεί η εκεχειρία. Νωρίτερα, η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε ότι θα απαντήσει άμεσα σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι από το μεσημέρι στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για τη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ, με τις δύο τελευταίες να είναι οι χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς.

Όπως τόνισε, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, οι υπουργοί Εξωτερικών ζήτησαν στην σύνοδο την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας που συμφώνησε το Ισραήλ με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της στρατιωτικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ», δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους.

"Αυτό που είναι απαραίτητο τώρα είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες απώλειες", δήλωσε στους δημοσιογράφους από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ.

"Και σταματούμε την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές παρατείνοντας αυτή την εκεχειρία από 12 σε 24 ώρες ή 48 ώρες και ξανά στη συνέχεια μέχρι να υπάρξει ένα επίπεδο εμπιστοσύνης που επιτρέπει στις εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν για ουσιώδη ζητήματα", πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι υπουργοί μαζί με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη της ΕΕ Πιερ Βιμόν, συναντήθηκαν την ίδια ημέρα που το Ισραήλ έθεσε σε εφαρμογή την 12ωρη εκεχειρία στη διάρκεια της οποίας είπε ότι θα συνεχίσει να αναζητεί τις σήραγγες που χρησιμοποιεί η Χαμάς.

Από την πλευρά της, η ισλαμιστική οργάνωση που διοικεί τη Γάζα, δεσμεύτηκε να τηρήσει την εκεχειρία την ώρα που ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ανήλθε σε 1.000.

Το «παρών» στη συνάντηση αυτή δίνει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ενώ σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν παρίστανται εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 76 σοροί Παλαιστινίων έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ήδη ξεπεράσει τους 1000 κι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. 

Περίπου 6.000 είναι οι τραυματίες στη Γάζα από τις 8 Ιουλίου που ξεκίνησε η επιχείρηση και οι περισσότεροι από αυτούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.

Ένας εθελοντής της παλαιστινιακής Ερυρθάς Ημισελήνου σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν σε επίθεση που δέχτηκαν δύο ασθενοφόρα της ανθρωπιστικής οργάνωσης στην Μπέιτ Χανούν, αναφέρει σε Δελτίο Τύπου η διεθνής επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, επισημαίνοντας ότι τα ασθενοφόρα έφεραν εμφανώς το έμβλημα της οργάνωσης.

Οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας προσπαθούν να συγκεντρώσουν βασικές προμήθειες σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη διάρκεια της εκεχειρίας, ενώ κάποιοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους επιχειρούν να επιστρέψουν σε αυτά αλλά τα περισσότερα έχουν καταστραφεί.

Το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με διεθνείς επικρίσεις για τις μεγάλες απώλειες ζωών αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και κυρίως παιδιών.

Η Unicef έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «τουλάχιστον 192» παιδιά που έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την επέμβαση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

Εξάλλου σύμφωνα με την UNRWA, 160.000 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις της, δηλαδή το 10% το πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή