Επιστροφή Αγκυρας σε τακτική παραβιάσεων

Επιστροφή Αγκυρας σε τακτική παραβιάσεων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από ένα μεγάλο διάστημα υποτονικής παραβατικής δραστηριότητας, οι Τούρκοι επέστρεψαν στην τακτική των μαζικών παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου. Χθες, σε Βόρειο, Νότιο και Κεντρικό Αιγαίο σημειώθηκαν συνολικά 24 παραβιάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών. Τις παραβιάσεις αυτές πραγματοποίησαν συνολικά 6 αεροσκάφη, ένας σχηματισμός 6 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, εκ των οποίων τα δύο ήταν οπλισμένα, και δύο μεμονωμένα ελικοφόρα αεροσκάφη τύπου CN-235. Ολα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, για τον όγκο των χθεσινών παραβιάσεων ευθύνεται το εκ των δύο ελικοφόρων αεροσκαφών CN-235, ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου που για πρώτη φορά τις τελευταίες εβδομάδες διέσχισε ολόκληρο το Αιγαίο από Βορρά προς Νότο και προσγειώθηκε στη βάση του Νταλαμάν, απέναντι από τη Ρόδο. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι Τούρκοι δεν είχαν χρησιμοποιήσει καθόλου τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Εξ ου και ο αριθμός των καθημερινών παραβιάσεων παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, κατά μέσο όρο όχι περισσότερες από 3 παραβιάσεις ημερησίως. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, όσα αεροσκάφη τύπου CN-235 ενεπλάκησαν στις παραβιάσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν ήταν ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά μεταγωγικά και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας.

Στο ΓΕΕΘΑ κατέγραψαν προσεκτικά την αιφνίδια έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας εν μέσω θέρους, σε μήνες όπου ισχύει το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ και φυσιολογικά οι Τούρκοι επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση. Θεωρούν πάντως ότι δεν θα έχει συνέχεια πέραν της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς από την επομένη ξεκινούν στην Τουρκία μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και δεν γίνονται πτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή