Στην τελική ευθεία η επιλογή επιτρόπου

Στην τελική ευθεία η επιλογή επιτρόπου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιλογή του επόμενου Ελληνα επιτρόπου, στο Μαξίμου φαίνεται να υπάρχει έντονη δυστοκία και μία συζήτηση που ανακυκλώνεται γύρω από τις τρεις βασικές υποψηφιότητες μέχρι στιγμής, Ντόρας Μπακογιάννη, Κ. Χατζηδάκη και Μαρίας Δαμανάκη, που καμία όμως δεν φαίνεται να κερδίζει την τελική έγκριση του πρωθυπουργού. Εξαιτίας της παρατεταμένης δυστοκίας είναι πολύ πιθανό πλέον η επιλογή να οδηγήσει σ’ ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο με χαρακτηριστικά αδιαμφισβήτητης ποιότητας και εμπειρίας.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ έχει ζητήσει από τους αρχηγούς των κρατών-μελών να προτείνουν, το συντομότερο, τον επίτροπο της επιλογής τους. Ομως, από την ελληνική κυβέρνηση σημειώνεται ότι η προθεσμία δεν λήγει στα τέλη του τρέχοντος μήνα αλλά περί τα μέσα Αυγούστου, δημιουργώντας, έτσι, αίσθηση παράτασης της εκκρεμότητας. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εξαντλήσουμε τα όρια» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Στο Μαξίμου φαίνεται, πάντως, να έχουν πια πολύ καλά υπόψη τους τα υπέρ και τα κατά κάθε υποψηφιότητας και να τείνουν ότι τελικά καμία εκ των προβεβλημένων δεν έχει τα χαρακτηριστικά που ψάχνουν. Από τη μία το βιογραφικό της κ. Μπακογιάννη αλλά και οι επαφές που διατηρεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σίγουρα στα υπέρ της. Ωστόσο, το ισχυρό lobbying υπέρ της υποψηφιότητάς της, σε συνδυασμό με την καχυποψία που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών, διατηρεί τις επιφυλάξεις του πρωθυπουργικού επιτελείου. Από την άλλη, η κ. Δαμανάκη έχει σίγουρα το προτέρημα ότι ως εν ενεργεία επίτροπος θα μπορέσει να εξασφαλίσει ένα καλύτερο χαρτοφυλάκιο για τη χώρα μας. Ωστόσο, η επιλογή σοσιαλδημοκράτη επιτρόπου από μία κυβέρνηση με κύριο εταίρο την Κεντροδεξιά θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Και τέλος ο κ. Χατζηδάκης, παρότι διαθέτει εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα από τη θητεία του ως ευρωβουλευτή και αντίστοιχο ευρωπαϊκό προφίλ, υπάρχουν και θερμές εισηγήσεις αλλά και ισχυρές ενστάσεις για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Στην πορεία των τελευταίων εβδομάδων, πληροφορίες έφεραν τον υπ. Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο μεταξύ των υποψηφίων, με τους συνεργάτες του πάντως να σημειώνουν ότι ουδεμία σχετική συζήτηση με το Μαξίμου έχει γίνει. Στο τραπέζι έπεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και το όνομα της πρώην επιτρόπου και υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία και διατηρεί, επίσης, ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, το σενάριο -που δεν είναι απίθανο- επιλογής στελέχους από την Κεντροαριστερά αναμένεται, όπως προαναφέρθηκε, να προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. Σε συνέντευξή της, τέλος, η κ. Νίκη Τζαβέλλα δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της.

Μια νέα συνάντηση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου αναμένεται να κλείσει την εκκρεμότητα. Και όπως πολύ συχνά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τα πιο συζητημένα ονόματα βρίσκονται εκτός παιχνιδιού την ώρα των μεγάλων, τελικών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή