ΔΝΤ: Δεν χρειάζονται οριζόντιες περικοπές, αλλά μεταρρυθμίσεις

ΔΝΤ: Δεν χρειάζονται οριζόντιες περικοπές, αλλά μεταρρυθμίσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και περιμένει ότι το θέμα θα συζητηθεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της επόμενης αξιολόγησης. Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου Ουίλιαμ Μάρεϊ τόνισε χθες από την Ουάσιγκτον ότι «υπάρχει ένα συμφωνημένο πλαίσιο που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του χρέους».

Οπως θύμισε, εφόσον η Ελλάδα ακολουθεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος, οι Ευρωπαίοι εταίροι της έχουν συμφωνήσει «στην όποια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους, όπως αυτή χρειάζεται, ώστε να συμβάλουν στη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και σε σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ μέχρι το 2022». Καθώς μάλιστα η Ελλάδα έχει επιτύχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, το ΔΝΤ αναμένει ότι «αυτά τα θέματα θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει στα μέσα Σεπτεμβρίου» – και «με πρόθεση όπως πάντα να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτώμενος αν το ΔΝΤ θα ζητήσει απολύσεις στον δημόσιο τομέα ή νέες μειώσεις μισθών, με δεδομένη πρόσφατη έκθεση οικονομολόγων του που εκτιμά ότι η παραγωγικότητα στην Ελλάδα βασίζεται υπερβολικά στην αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, ο κ. Μάρεϊ τόνισε ότι το ΔΝΤ «υποστηρίζει τον στόχο των ελληνικών αρχών να αποφύγουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». Οπως είπε, «γι’ αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά, με εκσυγχρονισμό των δημοσιονομικών θεσμών». Εφερε δε ως παράδειγμα την βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, «όπου η πρόοδος εξακολουθεί να υπολείπεται», ώστε «όλοι να πληρώνουν δίκαια το μερίδιό τους στους φόρους».

Ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έχει κάνει τεράστια πρόοδο για την ανάκτηση της δημοσιονομικής της βιωσιμότητας. Αναμένουμε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος θα επιτευχθεί και δεν βλέπουμε την ανάγκη για επιπλέον μέτρα το 2014». Ερωτώμενος για την αύξηση της φτώχειας στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα του προγράμματος προσαρμογής, ο κ. Μάρεϊ είπε ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η φτώχεια ήταν κεντρικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, «ένας από τους λόγους που η Ελλάδα πρέπει να πιέσει για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι εν μέρει για να αντιμετωπίσει τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στη φτώχεια. Οπωσδήποτε αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια στην Ελλάδα και παντού, είναι ένα θέμα που αναφέρεται ξεκάθαρα και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέρος των συζητήσεων και στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή