Εμπειρία ζωής για οκτώ μαθητές

Εμπειρία ζωής για οκτώ μαθητές

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα είδαμε όλα!» Ο ενθουσιασμός του 17χρονου Αστέριου Χαρίτου είναι έκδηλος. Μαζί με επτά συμμαθητές του από την Τρίπολη, από το Α΄ και το Γ΄ Λύκειο της πόλης, αποτελούν τη νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού «Life is Good», που διοργάνωσαν από κοινού η LG και ο ΣΚΑΪ. Το τραγούδι τους, «Είναι η πόλη μαγική», έλαβε 7.272 ψήφους μέσω Facebook και SMS από όλη την Ελλάδα, αλλά, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Αστέριος, και από ομογενείς στο Σικάγο, στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία. Το έπαθλο ήταν ένα πενθήμερο ταξίδι στη Νότιο Κορέα, από το οποίο επέστρεψαν την Τετάρτη.

«Δεν είχαμε ξαναπάει στην Απω Ανατολή, κανένα από τα παιδιά», λέει ο Αστέριος, ο εμπνευστής της ιδέας συμμετοχής στον διαγωνισμό και συνθέτης του νικηφόρου τραγουδιού. «Ηταν κάτι τελείως καινούργιο και ήταν όλοι πολύ φιλόξενοι και φιλικοί». Oπως αφηγείται, οι διοργανωτές του ταξιδιού είχαν εφοδιάσει τους νεαρούς επισκέπτες και τον συνοδό τους, καθηγητή Γ. Αγγελόπουλο, με δύο επίσημους ξεναγούς, αλλά και δύο συνομήλικούς τους Νοτιοκορεάτες, οι οποίοι, στο πλαίσιο σχολικής τους εργασίας, τους καθοδηγούσαν στον ελεύθερό τους χρόνο στη Σεούλ.

Η ίδια εντύπωση -της φιλοξενίας και του ζήλου των διοργανωτών να ικανοποιήσουν τους νεαρούς ταξιδιώτες- έχει μείνει και στη Γιώτα Μιχαλακοπούλου, επίσης 17 ετών, που ήταν η στιχουργός του τραγουδιού και που πρωταγωνιστεί στο βίντεο κλιπ. «Μία μέρα ζητήσαμε να σταματήσουμε σε ένα σούπερ μάρκετ να πάρουμε μπισκότα», εξιστορεί. «Την επόμενη μέρα, είχαν πάρει ένα πακέτο από τα ίδια μπισκότα για τον καθένα μας».

Οι μαθητές και η συνοδεία του εξορμούσαν καθημερινά από τον παραδοσιακό νοτιοκορεάτικο ξενώνα όπου διέμεναν. Στο γεμάτο πρόγραμμά τους περιλαμβάνονταν μαθήματα Ταε Κβον Ντο («με έβαλαν και έσπασα ένα ξύλο με ένα χτύπημα», λέει γελώντας η Γιώτα), γνωριμία με την τοπική κουζίνα και επισκέψεις στις φουτουριστικές εγκαταστάσεις της LG. Εκεί, τα παιδιά είδαν από κοντά καινοτόμα προϊόντα που η νοτιοκορεατική πολυεθνική ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά. Μεταξύ αυτών ήταν το έξυπνο ψυγείο («έχει οθόνη μέσα που σου δίνει συνταγές με τα τρόφιμα στα ράφια του», λέει η Γιώτα) και η ηλεκτρική σκούπα που ενεργοποιείται εξ αποστάσεως μέσω κινητού, με τον χρήστη να μπορεί να την παρακολουθεί επί το έργον στην οθόνη του.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός «Life is Good» αφορούσε παιδιά από 16 έως 18 ετών, που καλούνταν από τους διοργανωτές να συγκεντρώσουν τους φίλους τους, να φτιάξουν ομάδες 3-8 ατόμων και να δημιουργήσουν βίντεο και μουσικές συνθέσεις που να αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους. Από καθεμία εκ των τριών φάσεων του διαγωνισμού (βίντεο για τη φυσική ομορφιά και τα αξιοθέατα της περιοχής, βίντεο για τα πολιτιστικά δρώμενα, μουσική σύνθεση επικεντρωμένη στην περιοχή), προέκυψαν τέσσερις φιναλίστ.

Ο Αστέριος έμαθε για τον διαγωνισμό από διαφήμιση στον ΣΚΑΪ τον περασμένο Αύγουστο. Αφού έπεισε τους φίλους του να το δοκιμάσουν -βοήθησε και το ότι ήταν καλοκαίρι και είχαν άπλετο ελεύθερο χρόνο- αναζήτησαν βοήθεια από την ευρύτερη τοπική κοινωνία, η οποία ανταποκρίθηκε πρόθυμα. Η δημοτική αρχή στήριξε με την εκτύπωση φυλλαδίων για να διαδοθεί η υποψηφιότητα της ομάδας. Ο Γεράσιμος Βάκρος, σκηνοθέτης και ποιητής με καταγωγή από την Τρίπολη, συνέβαλε με την τεχνογνωσία του στην κινηματογράφηση του βίντεο κλιπ (αφού τα παιδιά βεβαιώθηκαν ότι αυτό ήταν συμβατό με τους όρους του διαγωνισμού).

«Θα βγαίναμε κερδισμένοι από τον διαγωνισμό ακόμη κι αν δεν κερδίζαμε», λέει ο Αστέριος. «Με τα γυρίσματα, γνωρίσαμε καλύτερα την πόλη μας, τις άγνωστες ομορφιές της».

«Προσέξαμε μέρη που στην καθημερινότητα μας περνούσαν απαρατήρητα», συμπληρώνει η Γιώτα. Αυτός είναι ίσως και ο πιο μακροχρόνιος θετικός αντίκτυπος του διαγωνισμού. Φέρνει τους νέους που έλαβαν μέρος σε πιο στενή επαφή με τον τόπο τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή