49 χρόνια πρίν… 25-VII-1965

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΒΕΛΛΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:  (Από κύριον άρθρον της «Κ» υπό τον τίτλον «Η ανέκκλητος καταδίκη»): «Ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου απώλεσε την εξουσίαν, παραιτηθείς κατά τρόπον ορθοδόξως κοινοβουλευτικόν, και θέλει να κερδίση εκ νέου το πεζοδρόμιον! Ο λαμπρός αυτός δημοκράτης, ο οποίος απεκαλύφθη από τους στενοτέρους συνεργάτας ως απολυταρχικόν απολίθωμα. […] Κινητοποιεί τον δρόμον και την συνοικίαν. […] Τρέμει ο βιρτουόζος αυτός της λογοκοπίας την συζήτησιν και τας αποκαλύψεις εις την Βουλήν. […] Η Ενωσις Κέντρου, διασπασθείσα πλέον οριστικώς, έχει αφήσει τον τέως ηγέτην της με δράκα μόλις οπαδών και ο λόχος του πρωτοκόλλου πίστεως [των βουλευτών] αποκαλύφθη ουλαμός (χρησιμοποιούμεν το λεξιλόγιον εις το οποίον θα έχουν εθισθή πατήρ και υιός κατά τας οικογενειακάς συναστροφάς και τας συνεστιάσεις των με τους Μπουλούκους). […] Αυτόν βαρύνουν ακεραίως τα τελευταία έκτροπα, και ο θάνατος του φοιτητού τον οποίον εθρήνησεν ως κροκόδειλος. […] Αλλ’ ο κ. Παπανδρέου έχει την θρασυδειλίαν των ψιλικατζήδων της κακοποιΐας. […] Και γίνεται αναίσχυντος υβριστής των οργάνων της τάξεως τα οποία καταπονούν και κατατραυματίζουν οι τραμπούκοι της δημοκρατίας, μη ορρωδών προ συκοφαντιών. […] Το έθνος, λοιπόν, κύριε Γεώργιε Παπανδρέου, δεν θα επιτρέψη να γίνη διά δευτέραν φοράν [όπως το 1944] θύμα της εγκληματικής μυωπίας σας. Την [γεροντικήν σας] αμνησίαν θα την επλήρωνεν ακριβά. […] Η εθνικόφρων παράταξις, η συντηρητική, η προοδευτική ακόμη και μέγα μέρος της συμπαθούσης προς τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, τον έχουν θέσει εις καραντίναν. […] Εχει θέλησιν η σώφρων μερίς του λαού μεγαλυτέραν από την ετεροκίνητον θέλησιν της οχλοβοής. Αυτή η μερίς δεν διαδηλώνει, δεν θορυβεί, δεν ασχημονεί. Σιωπά. Αλλ’ αυτή η σιωπή της είναι η τρομακτική, η ανέκκλητος καταδίκη του αποχαλινωθέντος γέροντος της Λαοκρατίας.»

ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ: Θεσσαλονίκη, 24.- Την πρωίαν εξετελέσθη ο Απ. […] Κ. […] ετών 23, κάτοικος του χωρίου Δάσκιον Βεροίας, ο οποίος είχε καταδικασθή εις θάνατον διότι την 2αν Νοεμβρίου 1962 βοηθούμενος υπό πέντε ομοχωρίων του επετέθη κατά της 17έτιδος ομοχωρίου του Χ. […] Τ. […] και την κατεκρεούργησε, παρουσία του μνηστήρος της τον οποίον είχον ακινητοποιήσει οι λοιποί. Ο δολοφόνος, ο οποίος είχεν καταστή ανθρώπινον ράκος, ολίγον προ της εκτελέσεως εζήτησεν από όλους τους παρισταμένους να τον συγχωρήσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή