Κύπρος: Συμφωνία με τρόικα, «αγκάθι» τα δάνεια

Κύπρος: Συμφωνία με τρόικα, «αγκάθι» τα δάνεια

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την τρόικα να επαινεί την κυπριακή κυβέρνηση ότι έχει επιτύχει «σχετικά ικανοποιητικό πρόοδο», ιδίως όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να επισημαίνει το έντονο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή, η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Το πρόγραμμα συνεχίζει να εκτελείται ικανοποιητικά ανέφεραν χθες στη Λευκωσία οι εκπρόσωποι των Κομισιόν, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χάρη στις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις της Κύπρου σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους. Η τρόικα διατήρησε τις μακροοικονομικές της προβλέψεις για ύφεση 4,2% του ΑΕΠ το 2014 και επιστροφή της κυπριακής οικονομίας στην ανάπτυξη από το 2015 με ρυθμό της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, επισημαίνεται και πάλι ότι η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο αν και παρατηρούνται ορισμένα σημάδια σταθεροποίησης της. Επιπλέον η ανάπτυξη της οικονομίας το 2015 εξακολουθεί ν' απειλείται από το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και από την ουκρανική κρίση.

«Οι αρχές εξακολουθούν να πετυχαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους με σημαντικό περιθώριο το πρώτο εξάμηνου του έτους, ως αποτέλεσμα συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση. Η τρόικα επαίνεσε την πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να θεσπίσει κατώτατο εγγυημένο εισόδημα για τις ευάλωτες ομάδες του κυπριακού λαού.

Το μεγάλο αγκάθι για το επόμενο διάστημα θα εξακολουθήσει να είναι το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι κυπριακές τράπεζες, δάνεια που υπερβαίνουν το 50% των χορηγήσεων στις οποίες είχαν προβεί. Κυπριακή κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν στις βασικές παραμέτρους ενός νέου και πιο αποτελεσματικού πτωχευτικού νόμου, ο οποίος θ' αντικαταστήσει τον ισχύοντα με βάση τον οποίον μία τράπεζα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 20 χρόνια μέχρι να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε δανείσει.

«Η βασική πρόκληση είναι η διαχείριση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων», εξήγησε στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Προς το παρόν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υπερβαίνουν το 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Είναι απολύτως σαφές ότι θα πρέπει ν' αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα», συμπλήρωσε. Η ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου με βάση τον οποίο εξαιρείται η πρώτη κατοικία από κατάσχεση μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015 αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της επόμενης δόσης.

Η Κύπρος προχωρά προς την ανάκαμψη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών

Η Κύπρος προχωρά προς την ανάκαμψη, με την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την Τρόικα για την επικαιροποίηση του μνημονίου, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε, ωστόσο, ότι οι θετικές διαπιστώσεις δεν σημαίνουν παραγνώριση των δυσκολιών που υπάρχουν.

Πρόσθεσε ότι την προσεχή Τετάρτη, το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις ακινήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, καθώς και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα.Ανέφερε ότι λεπτομέρειες για τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας θα δοθούν από τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με καθοριστική παρέμβαση του χθες βράδυ, συνέβαλε στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, έως το τέλος Αυγούστου, αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 436 εκατομμυρίων ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή