Ξεπέρασε τα 5,5 δισ. ευρώ ο παράνομος τζόγος το 2013

Ξεπέρασε τα 5,5 δισ. ευρώ ο παράνομος τζόγος το 2013

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα έως εκατό χιλιάδες παιγνιομηχανές λειτουργούν παράνομα στην Ελλάδα ενισχύοντας τον παράνομο τζόγο, ο οποίος μόνο για το 2013 εκτιμάται σε 5,5 με 6 δισ. ευρώ. Τις εκτιμήσεις αυτές πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), Ευγένιος Γιαννακόπουλος, κατά τη χθεσινή ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Ελληνικής Βουλής. Ο ίδιος σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της συγκεκριμένης παράνομης δραστηριότητας πιθανώς να καταπολεμηθεί με την είσοδο του ΟΠΑΠ στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία θα γίνει στο τέλος του έτους.

Κινητήριος μοχλός

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων επίσης ανέφερε ότι κινητήριος μοχλός του παράνομου τζόγου είναι -σε αντίθεση με ό,τι θα αναμένονταν- κυρίως οι χαμηλού εισοδήματος πολίτες. Οι περισσότεροι που συχνάζουν σε χώρους διεξαγωγής παράνομων παιγνίων είναι συνήθως χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, χαμηλής μορφωτικής στάθμης και πολλοί από αυτούς εθισμένοι στον τζόγο. «Πηγαίνουν σε ένα μαγαζί για να παίξουν 4-5 φορές και όταν τους ρωτήσεις, σου λένε “μπαίνω να παίξω 100 ευρώ”… Οι ίδιοι έχουν ένα ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ μεικτά», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρά προβληματικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας. «Ελπίζει κανείς», τόνισε, «ότι οι παιγνιομηχανές που θα εγκαταστήσει η ΟΠΑΠ Α.Ε., από το τέλος του 2014 και έπειτα σε νόμιμα δίκτυα, θα καταφέρουν να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο».

Αναφερόμενος στους παίκτες του διαδικτυακού στοιχηματισμού, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων σημείωσε ότι, μέχρι να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός και να δοθούν οι νόμιμες άδειες για τα παίγνια στο Διαδίκτυο, η Ελλάδα θα βρίσκεται σ’ ένα μεταβατικό στάδιο. Πρόσθεσε ότι, μέχρι στιγμής, 24 εταιρείες έχουν συμμορφωθεί με την ελληνική νομοθεσία και προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, ενώ τόνισε ότι σε όσες εταιρείες δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία διακόπτεται η πρόσβαση από τους ελληνικούς παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) και παράλληλα διακόπτονται οι συναλλαγές τους και με τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, μέχρι σήμερα έχει διακοπεί η πρόσβαση πολιτών και οι συναλλαγές σε 438 ιστοσελίδες παιγνίων.

Η νόμιμη αγορά

Αναφερόμενος στην νόμιμη αγορά παιγνίων, ο πρόεδρος η Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων είπε επίσης ότι το 2013 τα έσοδα του νόμιμου τζόγου υποχώρησαν, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Αυτό συνέβη τόσο στα καζίνο, όσο στα Λαχεία, τον Ιππόδρομο και τον ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή