Δύο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου στην Επίδαυρο.

Δύο σπουδαίες κυρίες του θεάτρου στην Επίδαυρο.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυο γυναίκες που αφήνουν εδώ και αρκετά χρόνια ισχυρό αποτύπωμα στο ελληνικό θέατρο υποδέχεται σήμερα και αύριο η Επίδαυρος.

Η Λυδία Κονιόρδου, μια ηθοποιός ταυτισμένη με το αρχαίο δράμα και τα μεγάλα θέατρα, επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, στον διπλό ρόλο σκηνοθέτιδας-ερμηνεύτριας, πλαισιωμένη από μια ομάδα εξαιρετικών ηθοποιών (Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμης Πάνου, Νίκος Κουρής, Μάρθα Φριντζήλα, Φαίδων Καστρής, Μιχάλης Σαράντης κ.ά.) και παρουσιάζει στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη.

Τις ίδιες ακριβώς μέρες, στις 25 και 26/7, η Ρούλα Πατεράκη πραγματοποιεί ένα θεατρικό της απωθημένο και μεταφέρει στο μικρό θέατρο της Επιδαύρου τον λόγο του Θουκυδίδη ως ένα έργο εν εξελίξει – εγχείρημα τολμηρό.

Ο κλασικός λόγος του ιστορικού συναντά τον σημερινό θεατή μέσα από μια σύγχρονη σκηνική αναφορά στον μακροχρόνιο Πελοποννησιακό Πόλεμο (431-404 π.Χ.) που δίχασε τους Ελληνες της αρχαιότητας. Η παράσταση που έχει τίτλο «Το μανιφέστο του πολέμου (Μέρος Α΄)», με κύριο ερμηνευτή τον Δημήτρη Λιγνάδη, πραγματεύεται τα γεγονότα με άξονα την αθηναϊκή Δημοκρατία, με επίκεντρο τη μορφή του Περικλή και με αποκορύφωμα τον Επιτάφιο, τον οποίο εκφώνησε ο πολιτικός σε μια Αθήνα που μαστιζόταν από τον λοιμό και τις ταραχές. Παίζουν επίσης οι Ελένη Ερήμου, Διώνη Κουρτάκη, Αναστασία Σοφιανίδου, Δώρα Στυλιανέση, Γιώργος Γιαννακάκος, Βαγγέλης Ρόκκος, Μαριάνθη Σοντάκη.

Ερωτας και θάνατος

Η Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, με το οποίο ούτως ή άλλως έχει μια ιδιαίτερη σχέση, έχει βγει από εκεί, το πονάει, το γνωρίζει καλά, και παρουσιάζει μια τραγωδία για τη ζωή, τον έρωτα, τη συγχώρεση. Πιστός στην Αρτεμη, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα, αρνούμενος να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη.

Εκείνη, για να τον τιμωρήσει, πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του, εμπνέοντας στη μητριά του Φαίδρα σφοδρό έρωτα για τον προγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται το πάθος της και, αφού ο Ιππόλυτος την αποκρούει με αγανάκτηση, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή, πείθεται ότι ο Ιππόλυτος είναι η αιτία του θανάτου της και ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Οταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή