Εκτός λίστας ΕΟΠΥΥ 123 ιατρικές πράξεις

Εκτός λίστας ΕΟΠΥΥ 123 ιατρικές πράξεις

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτός της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, και κατ’ επέκταση της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, τίθενται με απόφαση του οργανισμού 123 διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που είτε έχουν ξεπεραστεί από τις σύγχρονες ιατρικές εξελίξεις είτε περιλαμβάνονται σε άλλες εξετάσεις είτε είναι μέρος των πράξεων που διενεργεί ο γιατρός κατά την επίσκεψη του ασφαλισμένου, και δεν δικαιολογείται να τιμολογούνται μεμονωμένα.

Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των εξετάσεων και πράξεων που αφαιρούνται από τις λίστες του ΕΟΠΥΥ, είναι και η αφαίρεση μικρού επιδέσμου που -σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο- περιλαμβάνεται στην ιατρική επίσκεψη και δεν πρέπει να τιμολογείται μεμονωμένα. Η συγκεκριμένη πράξη έως τώρα κόστιζε στον ΕΟΠΥΥ, επιπλέον της επίσκεψης με την οποία αποζημίωνε τον γιατρό, 0,65 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για την «πλύση ωτός απλή» (2,26 ευρώ), την «εξαίρεση βύσματος μιας πλευράς» (2,26 ευρώ), δηλαδή αφαίρεση συσσωρευμένης κυψελίδας (κερί) από το αυτί, και την «εξαίρεση βύσματος εκατέρωθεν» (2,88 ευρώ). Η «χαρτογράφηση εγκεφάλου» που κοστολογούνταν έως σήμερα στα 35,22 ευρώ δεν αποζημιώνεται πλέον, καθώς το εγκεφαλογράφημα δίνει τις ίδιες πληροφορίες, ενώ απολύτως ξεπερασμένη χαρακτηρίζεται η εξέταση του ρεογραφήματος-ρεοεγκεφαλογραφήματος (5,46 ευρώ). Στις εξετάσεις που δεν θα αποζημιώνει πλέον ο ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν χρησιμοποιούνται πλέον, είναι η ναρκοανάλυση (ψυχοθεραπεία) που ήταν κοστολογημένη στα 4,05 ευρώ, το ηλεκτροσόκ στο ιατρείο ή στο σπίτι 4,05 ευρώ, η «θεραπεία νόσου Parkinson διά κρυοπηξίας» (128,48 ευρώ) και τοποθέτηση γύψου θωρακο-ωμο-βραχιονο-πηχεο-καρπικού (5,22 ευρώ). Εκτός ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μπαίνει και μια σειρά εξετάσεων που ουσιαστικά καλύπτεται από μια γενική αίματος, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις συνταγογραφούνταν επιπλέον από τους γιατρούς εις βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ, η συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνεται στις πρωτοβουλίες για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αποζημίωσης διαγνωστικών εξετάσεων και οι οποίες θα συνεχιστούν. Από τον ΕΟΠΥΥ διευκρινίζεται ότι η απόφαση στηρίχθηκε στο πόρισμα πενταμελούς επιτροπής που συστάθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Πανελλήνια Ενωση Εργαστηριακών Ιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων, ενώ έγιναν προτάσεις και από επιστημονικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι ενέργειες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων για την καταγγελία των συμβάσεων των μελών του με τον ΕΟΠΥΥ. Η ένωση, που διαμαρτύρεται για το «κούρεμα» που επιβάλλει μέσω του claw back o ΕΟΠΥΥ στα χρέη του, έχει ζητήσει από τα 183 μέλη του να του καταθέσουν έως το τέλος του μήνα τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή