Το κλασικό ροκ συγκινεί ακόμα

Το κλασικό ροκ συγκινεί ακόμα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τρέιλερ με το οποίο οι Μόντι Πάιθονς διαφημίζουν την επανασύνδεσή τους δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο με το ανατρεπτικό τους χιούμορ: Καθισμένος σ’ έναν καναπέ, ο Μικ Τζάγκερ μόλις έχει πληροφορηθεί ότι οι συμπατριώτες του κωμικοί ξαναδίνουν μετά από χρόνια παραστάσεις. «Μα, ποιος θέλει να τους ξαναδεί;» αναφωνεί δήθεν με περιφρόνηση, ενώ δίπλα του μένει αμίλητος, βυθισμένος στον καναπέ ο Τσάρλι Γουότς. Και συνεχίζει: «Είναι ένα μάτσο από ζαρωμένους γέρους, που προσπαθούν να αναβιώσουν τη νιότη τους και να βγάλουν πολλά λεφτά!».

Γιατί να μην ειρωνευτεί εμμέσως ο Τζάγκερ όλους εκείνους που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι συνεχίζει να αλωνίζει τη σκηνή στην ηλικία του; Ακόμα μια παγκόσμια περιοδεία των Ρόλινγκ Στόουνς συνεχίζεται με επιτυχία. Το 1976, στα 33 του, είχε πει ότι θα προτιμούσε να έχει πεθάνει παρά να τραγουδά ακόμα το «Satisfaction» στα 45 του. Ομως, στα 71 του έχει προ πολλού διαπιστώσει ότι το αντίθετο είναι πιο διασκεδαστικό και πιο προσοδοφόρο.

Το ίδιο, άλλωστε, και ο Πιτ Τάουνσεντ: το 1965, στα 20 του, διακήρυσσε «ελπίζω να πεθάνω πριν γεράσω». Πριν από λίγες μέρες, όμως, ο 69χρονος ρόκερ ανακοίνωσε μαζί με τον Ρότζερ Ντάλτρεϊ ότι τον χειμώνα οι Χου ξεκινούν από τη Βρετανία μια νέα περιοδεία, που θα συνεχιστεί το 2015 στις ΗΠΑ, για να γιορτάσουν τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού συγκροτήματος. Ισως, μάλιστα, να ηχογραφήσουν και καινούργιο δίσκο.

Νέα άλμπουμ

Είναι τέτοια η δίψα μεγάλου μέρους του κοινού για το κλασικό ροκ, που νέα άλμπουμ γίνονται έστω και δίχως καινούργια τραγούδια: Η είδηση που διέρρευσε από την πλευρά της συζύγου του Ντέιβιντ Γκίλμουρ, σύμφωνα με την οποία οι Πινκ Φλόιντ θα κυκλοφορήσουν τον Οκτώβριο το πρώτο τους άλμπουμ από το 1994, έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου. Στην πραγματικότητα, το «The endless river» θα περιλαμβάνει συνθέσεις που ηχογραφήθηκαν πριν από 20 χρόνια, ενόσω ακόμα ζούσε ο Ρικ Ράιτ, με σκοπό να αποτελέσουν ορχηστρικά κομμάτια, στις οποίες, όμως, τελικά, συμφωνήθηκε να προστεθούν κάποια φωνητικά. Παράλληλα, ο Γκίλμουρ ετοιμάζει και προσωπικό δίσκο, ενώ δεν αποκλείεται οι Πινκ Φλόιντ να κάνουν και νέα περιοδεία. Εξάλλου, η επιτυχία της πρόσφατης επανέκδοσης του «The division bell», που είχαν κυκλοφορήσει το 1994, δείχνει ότι ο κόσμος αδημονεί, παρότι λίγοι περιμένουν ότι ο Ρότζερ Γουότερς θα καταδεχθεί να ανέβει μαζί τους στη σκηνή.

Εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, οι παλιοί ρόκερ τη χρησιμοποιούν για να ανανεώνουν το κοινό τους. Στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο Μπράιαν Φέρι δείχνει πιο σέξι από ποτέ καθώς τραγουδά το «Let’s stick together» στη σκηνή του Γκλάστονμπερι. Ενώ παράλληλα, προσκαλεί νέους μουσικούς απ’ όλο τον κόσμο να διαγωνιστούν για το ποιος θα κάνει το καλύτερο ρεμίξ του «Love is the drug», βασιζόμενος στην τζαζίστικη εκδοχή που ακούγεται στο «Ο υπέροχος Γκάτσμπι» του Μπαζ Λούρμαν.

Στη δική της ιστοσελίδα, η Πάτι Σμιθ εξηγεί πώς εμπνεύστηκε κάθε τραγούδι του δίσκου της «Banga». Εδώ και αυτό που έγραψε για την Εϊμι Γουάινχαουζ, αλλά και ένα άλλο, που συνέθεσε μετά τον θάνατο της πρωταγωνίστριας του «Τελευταίου τανγκό στο Παρίσι» Μαρίας Σνάιντερ.

Μια άλλη μεγάλη κυρία του ροκ, η Μάριαν Φέιθφουλ, επιστρέφει επίσης με νέο άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο με τίτλο «Give my love to London» και με εκλεκτούς καλεσμένους: οι συνθέσεις ανήκουν στους Ρότζερ Γουότερς, Νικ Κέιβ, Ανα Κάλβι κ.ά., ενώ μαζί της θα παίζουν μέλη των Πόρτισχεντ και των Μπαντ Σιντς. Τι και αν η 68χρονη τραγουδοποιός χρειάστηκε να νοσηλευθεί πρόσφατα σε νοσοκομείο της Ρόδου; Το φθινόπωρο ξεκινά καινούργια παγκόσμια περιοδεία, με την οποία θα διαφημίσει, εξάλλου, και το φωτογραφικό της λεύκωμα με τίτλο «A life on record», που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Σε νοσοκομείο του Τόκιο νοσηλεύθηκε για λίγο και ο 71χρονος Πολ Μακ Κάρτνεϊ, αλλά και αυτός επιστρέφει στην παγκόσμια περιοδεία του.

Οι αντοχές μειώνονται

Βέβαια, έπειτα από δεκαετίες στη σκηνή, δεκαετίες γεμάτες από καταχρήσεις, δεν δείχνουν όλοι τις ίδιες αντοχές. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Uncut», ο Ερικ Κλάπτον παραδέχθηκε: «Ο δρόμος έχει γίνει ανυπόφορος για μένα. Είναι πολλά που θέλω να κάνω, αλλά σκέφτομαι και να αποσυρθώ. Του χρόνου γίνομαι 70». Ωστόσο, ετοίμασε μαζί με τους Μαρκ Νόπφλερ, Γουίλι Νέλσον, Τομ Πέτι κ.ά. ένα νέο άλμπουμ, με τίτλο «The Breeze», για να τιμήσει τη μνήμη του παλιού του φίλου Τζέι Τζέι Κέιλ, που πέθανε πέρυσι τέτοιον καιρό.

Πολλοί από τους οπαδούς όλων αυτών των 70άρηδων θα μπορούσαν να ήταν εγγόνια τους. Ο Ντέιβιντ Μπόουι σαγήνευσε μεγάλο μέρος του νεανικού κοινού κυκλοφορώντας ξαφνικά πέρυσι ύστερα από δέκα χρόνια σιωπής το «The next day». Και ο 73χρονος Μπομπ Ντίλαν, που τραγουδά φέτος από τη Σουηδία έως τη Νέα Ζηλανδία, εκπλήσσει για άλλη μια φορά τους ανά τον κόσμο φίλους του κάθε ηλικίας, διασκευάζοντας για τον καινούργιο δίσκο του ένα τραγούδι που ο Φρανκ Σινάτρα είχε κάνει επιτυχία το 1945!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή