Στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου ο Γιουνκέρ

Στην Αθήνα στις 4 Αυγούστου ο Γιουνκέρ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρώτο, συμβολικό και ουσιαστικό, σταθμό την Αθήνα ξεκινά ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Γιουνκέρ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 4 Αυγούστου και θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άλλωστε ήταν εκ των δύο Ευρωπαίων ηγετών που υπέγραψαν υπέρ της υποψηφιότητάς του με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Λουξεμβούργιος πρώην πρωθυπουργός, που ήδη από την πρώτη του τοποθέτηση στο Ευρωκοινοβούλιο επεφύλαξε ιδιαίτερα θετικές αναφορές στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα αλλά και στην ανάγκη να πυροδοτηθούν η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θεωρείται ως ένας καλός σύμμαχος από την ελληνική κυβέρνηση. Πολλώ δε μάλλον που με τον ίδιο ως επικεφαλής της Κομισιόν, η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει την 6η αξιολόγηση του προγράμματος αλλά και να ανοίξει επίσημα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η συνάντηση Σαμαρά – Γιουνκέρ θα πραγματοποιηθεί σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου η Αθήνα επιδιώκει να κλείσει τα προαπαιτούμενα, αλλά και να επιταχύνει την υλοποίηση δράσεων προκειμένου να εξομαλύνει το έδαφος της επικείμενης επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη Γιουνκέρ στην Αθήνα λειτουργεί και ως ένα άτυπο χρονικό όριο για την ανακοίνωση του Ελληνα Επιτρόπου στη νέα Επιτροπή, αν και πηγές του Μαξίμου εκτιμούν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν νωρίτερα, πιθανότατα εντός της προσεχούς εβδομάδας.

Εις ό,τι αφορά, το πρόσωπο του Επιτρόπου, Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη συντηρούν το μυστήριο. Διασταυρούμενες, ωστόσο, πληροφορίες τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από το εσωτερικό έφεραν τον πρωθυπουργό να καταλήγει, τελικά, σε πρόσωπο της κεντροδεξιάς και με βιογραφικό αρκετά βαρύ ώστε να διεκδικήσει σημαντικό χαρτοφυλάκιο. Οι ίδιες πηγές θεωρούσαν πολύ πιθανό η τελική επιλογή να μην αφορά κάποιων εξ όσων προβλήθηκαν ως φαβορί το προηγούμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή