Εκκρεμείς αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ

Εκκρεμείς αποφάσεις με δημοσιονομικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το λεγόμενο σύνδρομο της Πορτογαλίας, όπως ονομάζεται, προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και στο οικονομικό της επιτελείο, καθώς η εκτίμηση ότι μπορεί και στη χώρα μας με δικαστικές αποφάσεις να προκληθούν δημοσιονομικά κόστη ενισχύεται από την εκδίκαση στα ανώτατα δικαστήρια δεκάδων προσφυγών για περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις και άλλα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι πρώτες αποφάσεις για τους ενστόλους και τους εν ενεργεία δικαστικούς που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια είναι ίσως μόνον η αρχή σε μια σειρά δικαστικών εκκρεμοτήτων που βρίσκονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο για μέτρα περιστολής των δημοσίων δαπανών.

Ηδη η δικαίωση των ενστόλων και των δικαστικών κοστίζει στο Δημόσιο περί τα 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δοθούν, όπως δημόσια έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, ενώ θέματα μείζονος σημασίας, όπως οι περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και το μεγάλο πακέτο των ιδιωτικοποιήσεων, θα κριθούν δικαστικά. Οι επικείμενες δικαστικές αποφάσεις, που οι περισσότερες αναμένονται ώς το τέλος του χρόνου, υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση. Αλλωστε, στο ΣτΕ εκκρεμούν οι προσφυγές για όλα τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια, πλην ενστόλων και δικαστικών, όπως των γιατρών του ΕΣΥ και των πανεπιστημιακών. Ωστόσο, το σκεπτικό της απόφασης για τους ενστόλους δίνει και το στίγμα του εύρους στην ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων διαφόρων κατηγοριών του Δημοσίου, καθώς αναφέρεται μόνο στον σκληρό πυρήνα του κράτους και των λειτουργών που το υπηρετούν. Εμμέσως δηλαδή αποκλείει άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων και περιορίζεται στους δικαστικούς και τους ενστόλους (Ελληνική Αστυνομία, Ενοπλες Δυνάμεις, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα). Πάντως, όπως και δημόσια είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σωτήριος Ρίζος, η κάθε περίπτωση θα κρίνεται ξεχωριστά.

Ομως πέραν των αιτημάτων των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων στο ΣτΕ, με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται και άλλες αποφάσεις τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σημαντικότερες είναι: 1. Η μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, που έχουν ήδη συζητηθεί στο Α΄ Τμήμα του ΣτΕ στις 10 Μαρτίου του 2014 και αναμένεται η έκδοσή τους. 2. Η απόφαση του ΣτΕ για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές που έχουν ήδη επέλθει στο εν λόγω βοήθημα, ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η υπόθεση θα απασχολήσει την ολομέλεια του ΣτΕ τον Σεπτέμβριο. 3. Το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων – δεκάδες είναι οι προσφυγές που πρόκειται να δικαστούν, ορισμένες έχουν ήδη εκδικαστεί, για συγκεκριμένες υποθέσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, δημόσια κτήματα, οργανισμοί του Δημοσίου κ.ά.). Από τις αποφάσεις αυτές, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σωτήριος Ρίζος μιλώντας τον περασμένο Απρίλιο σε ελληνογερμανικό συνέδριο στην Αθήνα, «θα διαφανεί η στάση του δικαστηρίου στο μέγα θέμα της διακρίσεως μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού, εκείνων που πρέπει να διαφυλαχθούν υπέρ του κράτους και εκείνων που επιτρέπεται να εκχωρηθούν σε ιδιώτες». 4. Οι αποφάσεις που αναμένονται από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων (ενστόλων, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ), μια και οι συνταξιούχοι δικαστικοί δικαιώθηκαν για τις περικοπές τους μετά το 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή