Η βρετανική οικονομία επέστρεψε στην κορυφή, αλλά η συνέχεια θα είναι δύσκολη

Η βρετανική οικονομία επέστρεψε στην κορυφή, αλλά η συνέχεια θα είναι δύσκολη

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους, η Βρετανία τοποθέτησε ξανά τη σημαία της στην υψηλότερη κορυφή όπου είχε βρεθεί το ΑΕΠ το 2008, με τρία χρόνια καθυστέρηση σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και «μόλις» πέντε χρόνια αφότου υιοθέτησε εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε η αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο αποκαλύπτει ορισμένες δυσάρεστες λεπτομέρειες.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο επιτεύχθηκε σχεδόν αποκλειστικά χάρη στην επίδοση του τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος επεκτάθηκε κατά 1%, σε αντίθεση με τη βιομηχανική παραγωγή που υποχώρησε από το 0,7% στο 0,4%. Η δε οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,5%. Οπως και στο παρελθόν η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ είναι αργή, με τον τομέα των υπηρεσιών να φαίνεται ότι αφήνει πολύ πίσω του τη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Μια επιπρόσθετη απόδειξη είναι ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών βρίσκεται σχεδόν σε ύψος ρεκόρ, όντας πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι ένα πρόβλημα σημαντικό για την ανάπτυξή της και η κατάσταση δεν βελτιώνεται από την πρόσφατη ενίσχυση της λίρας στερλίνας. Ο κίνδυνος για επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας δεν είναι άσχετος από τη γενικότερη τάση. Η γερμανική κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι το γερμανικό ΑΕΠ έμεινε στάσιμο το β΄ τρίμηνο και το ΔΝΤ μόλις αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014, με τις αναπτυσσόμενες αγορές να είναι λιγότερο ισχυρές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Η ασθενική Ευρώπη και η αργή ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο πλήττουν τις βρετανικές εξαγωγές.

Ο τομέας των υπηρεσιών θα μπορούσε να εξακολουθήσει να σπρώχνει προς τα επάνω τη βρετανική οικονομία. Ωστόσο και εδώ υπάρχουν απειλές. Με τους μισθούς να αυξάνονται μόλις κατά 0,3% στη διάρκεια του α΄ τριμήνου, οι Βρετανοί δεν έχουν ακόμη την πολυτέλεια να ξοδέψουν ελεύθερα, αν και περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν πλέον εργασία. Ορισμένα από τα μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας πρόσφατα έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι τα βρετανικά επιτόκια δανεισμού θα πρέπει να ενισχυθούν σύντομα, αν και ψάχνουν εντατικά για νέα σημάδια αδυναμίας στη βιομηχανία και στους μισθούς. Η λίρα μπορεί να υποχωρήσει από το επίπεδο του 1,70 έναντι του δολαρίου. Η βρετανική οικονομία επέστρεψε στην κορυφή. Αλλά η συνέχεια από εκεί και πάνω θα είναι δυσκολότερη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή