Η απομάκρυνση των πρόωρων εκλογών ζωήρεψε την αγορά

Η απομάκρυνση των πρόωρων εκλογών ζωήρεψε την αγορά

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γκρίζα σύννεφα στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας από τους γεωπολιτικούς τριγμούς σε Ισραήλ και Ουκρανία έδωσαν τη θέση τους σε μία τετραήμερη συνεχή άνοδο του γενικού δείκτη που κορυφώθηκε την Παρασκευή. Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η δήλωση του πρωθυπουργού ότι είναι βέβαιος ότι η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας διεξήχθη μέσα σε αρνητικό κλίμα λόγω των δραματικών γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στην Ουκρανία. Ο γενικός δείκτης συμπλήρωσε τη δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση με τη μεταβλητότητα να είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης. Ο γενικός δείκτης από αρχικά κέρδη 0,44% υποχώρησε έως και 1,69%, για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας με απώλειες 0,80% και κλείσιμο στις 1.149 μονάδες. Πενιχρή παρέμεινε και η αξία των συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 106 εκατ. ευρώ, αφού ο καθαρός όγκος συναλλαγών, εάν αφαιρέσουμε την αξία των πακέτων (28,05 εκατ. ευρώ), διαμορφώθηκε στα 77,24 εκατ. ευρώ.

Την Τρίτη παρέμεινε η προβληματική η εικόνα στο Χρηματιστήριο. Παρά τις προσπάθειες των ελάχιστων αγοραστών να καλλωπιστεί η εικόνα, η αγορά δείχνει έλλειμμα φρέσκων κεφαλαίων, γεγονός που την ακινητοποιεί στα επίπεδα των 1.150 μονάδων. Τελικά έπειτα από αρκετές διακυμάνσεις ο γενικός δείκτης, που μηδένισε το ποσοστό του πριν από την έναρξη των δημοπρασιών, έκλεισε στις 1.150,17 μονάδες με οριακά κέρδη 0,10% και ανέκοψε το προηγούμενο σερί των δύο πτωτικών συνεδριάσεων. Σε υποτονικούς ρυθμούς εξελίχθηκε και η συνεδρίαση της Τετάρτης. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις ανεκόπη η εισροή φρέσκου χρήματος από τα ξένα χαρτοφυλάκια στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου, το Χρηματιστήριο κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Οι ενδοκυβερνητικές κόντρες για την αξιολόγηση στο Δημόσιο ανατροφοδοτούν το πολιτικό ρίσκο της χώρας, καθώς όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι θεωρούν πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα το αργότερο ώς τον Ιανουάριο του 2015. Ταυτόχρονα, τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, και προχωρούν σε περιορισμένες και επιλεκτικές τοποθετήσεις. Στο προσκήνιο παραμένουν οι τράπεζες που απορροφούν πάνω από το 60% των ημερήσιων συναλλαγών. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης την Τετάρτη ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,19%. Η βεβαιότητα του πρωθυπουργού ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές έδωσε ισχυρή ώθηση στην αγορά την Πέμπτη, με τον γενικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 2,07% και να φτάνει τις 1.176,13 μονάδες. Μέχρι και την Πέμπτη είχαν συμπληρωθεί τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 2,36% και αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 1,84 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, οι 4 συστημικές τράπεζες κινήθηκαν ανοδικά και ουσιαστικά ήταν η βάση για να διατηρηθεί σε θετικό πρόσημο η αγορά. Ειδικότερα, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κέρδισε 3,95% και διαμορφώθηκε στα 1,580 ευρώ, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 2,49% και έκλεισε στα 2,470 ευρώ. Επίσης, η μετοχή της Eurobank κατέγραψε άνοδο 1,19% και έφτασε τα 0,341 ευρώ και με οριακά κέρδη 0,33% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης ο τίτλος της Alpha Bank, κλείνοντας στα 0,610 ευρώ.

Αξιοσημείωτη ήταν η μικρή αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών που προσέγγισε τα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια ύψους 10,31 εκατ. ευρώ. Ακόμη καλύτερη ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής, με τον γενικό δείκτη να υπερβαίνει τα επίπεδα των 1.200 μονάδων, κινούμενος ενδοσυνεδριακά με κέρδη άνω του 3% και την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 125 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή