Μνήμες, χωρίς μίσος, από δύσκολα χρόνια

Μνήμες, χωρίς μίσος, από δύσκολα χρόνια

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Νοέμβριος του 2012 όταν ο Μπάμπης και η Ελένη Γκολέμα είχαν ανοίξει τις πόρτες του σπιτιού τους στους μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Ηλιούπολης. Οταν είχε πέσει στο σχολείο η ιδέα να προσεγγίσουν το ζευγάρι προκειμένου να καταγράψουν τη μαρτυρία του -στην προκειμένη περίπτωση, τα μαρτύριά του- για λογαριασμό της νεοσύστατης ακόμα τότε Τράπεζας Αναμνήσεων, ουδείς ανέμενε ότι το ζευγάρι θα ανταποκρινόταν. Παρά τη συγκλονιστική τους ιστορία, τη δράση τους που ενέπνευσε στον Παντελή Βούλγαρη την κινηματογραφική ταινία «Τα πέτρινα χρόνια», είχαν παραμείνει μακριά από τα φώτα, από κρατικές θέσεις και αξιώματα, αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο και στην οικογένειά τους. «Μας εξέπληξε λοιπόν ότι δέχθηκαν αμέσως με χαρά», θυμάται στην «Κ» η κ. Μαρίνα Σάρλη που άνοιξε το 2011 στην Ελλάδα την Τράπεζα Αναμνήσεων (www.memoro.org/gr). «Μολονότι υπήρχαμε μόνο λίγο καιρό ως οργάνωση, αυτοί οι δύο σπουδαίοι άνθρωποι δεν αμφέβαλαν ούτε δευτερόλεπτο. “Αφού είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς”, είπαν, “το σπίτι μας είναι ανοιχτό”».

Με αφορμή τον θάνατο πριν από λίγες ημέρες του Χαράλαμπου Γκολέμα, στα 82 του χρόνια, η «Κ» ζήτησε από την κ. Σάρλη να μας διηγηθεί τις εντυπώσεις από την τρίωρη εκείνη συνάντηση με τους μαθητές, από την οποία έμελλε να προκύψει η τελευταία κοινή δημόσια εμφάνιση του ζευγαριού. «Τι πήραμε; Μαθήματα αξιοπρέπειας και αλληλοσεβασμού, ανοχής στη διαφορετικότητα και τη σημασία της συμμετοχής», λέει. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της καταγραφής (σ.σ.: από την οποία προέκυψαν 12 βίντεο, που βρίσκονται χωρισμένα θεματικά στο σάιτ της οργάνωσης), δεν υπήρξε στιγμή που βγήκε μια έκφραση μίσους, ένας αναστεναγμός οργής, κάτι».

Κι αν γνώρισαν αντιξοότητες κι αν έζησαν στο πετσί τους την αδικία. Είχαν μόλις γνωριστεί κι αγαπηθεί κεραυνοβόλα όταν, τον Αύγουστο του 1954, έγινε το χτύπημα στην οργάνωση, στο ΚΚΕ που τότε ήταν παράνομο. Ο Μπάμπης συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια από την Ασφάλεια, χωρίς να υποκύψει. Εμεινε υπόδικος 3,5 χρόνια πριν καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλακή με τον νόμο «περί κατασκοπείας». Αποφυλακίστηκε το 1966 για να ξαναβρεθεί στη φυλακή το 1969. Την ίδια περίοδο των διώξεων συνελήφθη και η Ελένη, έγκυος στο παιδί του, το οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε στη φυλακή.

«Στην εισαγωγή μου προς τα παιδιά, εγώ ένιωσα την ανάγκη να τους θυμίσω πως οι αφηγητές μας δεν είχαν ποτέ σκοτώσει κανέναν, αλλά ότι ήταν στη φυλακή μόνο για τα πιστεύω τους», λέει η κ. Σάρλη. «Στην έκπληξή τους, και οι δύο σαν σε αρμονική τηλεπάθεια πρόσθεσαν: “Να πιστεύετε πάντα σε κάτι, δεν θα σας πούμε εμείς σε τι, εμείς έχουμε τις ιδέες μας, αλλά ο καθένας έχει την πορεία του και πρέπει να έχει την ελευθερία να πιστεύει, γιατί αλλιώς αδιαφορεί και η αδιαφορία κάνει την κοινωνία ακόμα χειρότερη”. Δέκα άτομα από διαφορετικές γενιές βγήκαμε από ένα φιλόξενο, ζεστό σπίτι με την πεποίθηση πως το να έχεις τα πιστεύω σου δεν είναι μόνο δικαίωμα αλλά και καθήκον όλων μας. Βγήκαμε από εκεί πιο πλούσιοι και χαρούμενοι για την αναγνώριση της προσπάθειάς μας και τη θέλησή τους να μας βρουν κι άλλους αφηγητές, γιατί το να μην ξεχνάς και να γνωρίζεις σημαίνει να μην αναπαράγεις λάθη του παρελθόντος».

Ο Μπάμπης Γκολέμας είχε γεννηθεί στους Αγίους Αναργύρους της Λάρισας το 1932 από φτωχή αγροτική οικογένεια. Ο παππούς του είχε υπάρξει από τους ηγέτες του ξεσηκωμού των κολίγων της Θεσσαλίας και του Κιλελέρ, ενώ ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος του ΕΑΜ στο χωριό και η αδελφή του της ΕΠΟΝ και της Αλληλεγγύης. Ο ίδιος είχε γίνει από πολύ μικρός υπεύθυνος στα Αετόπουλα, ενώ βοηθούσε στην Αλληλεγγύη και ως σύνδεσμος τις έφιππες αντάρτικες ομάδες. Μετά την πτώση της δικτατορίας, διετέλεσε υπεύθυνος του βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή» και πρόεδρος του Σωματείου Βιβλίου – Χάρτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή