Καλύτερη η πολιτική εξ αποστάσεως

Καλύτερη η πολιτική εξ αποστάσεως

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρουμε πώς θα καταφέρουν τα ΑΕΙ να υλοποιήσουν την ιδέα του υπουργού Παιδείας για μαθήματα εξ αποστάσεως, αλλά υπάρχει μία απορία: αν μπορούν τα κεντρικά ΑΕΙ να κάνουν τα μαθήματα εξ αποστάσεως ώστε να αποσυμφορηθούν από τις χιλιάδες μετεγγραφές που τους έρχονται, γιατί να μην τα κάνουν μια και καλή τα περιφερειακά ΑΕΙ και να μη γίνουν οι μετεγγραφές;

Είναι δεδομένο ότι οι ελεύθερες μετεγγραφές με κοινωνικά κριτήρια θα γιγαντώσουν τα κεντρικά ΑΕΙ και θα αποδεκατίσουν τα περιφερειακά. Από μια άποψη είναι ειρωνικό το γεγονός ότι, αφού για οικονομικούς λόγους οι κυβερνήσεις επί μία εικοσαετία σκόρπισαν τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε κάθε περιφέρεια, τώρα -για τους αντίστροφους οικονομικούς λόγους- αυτά θα συγκεντρωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το τελικό αποτέλεσμα και πάλι είναι να κάνουμε μια ακαδημαϊκή τρύπα στο νερό. Τα περιφερειακά θα έχουν καθηγητές και δεν θα έχουν φοιτητές και τα κεντρικά θα έχουν φοιτητές, αλλά δεν θα τους φτάνουν οι υποδομές για να διδάξουν όσους πέρασαν ή μετεγγράφησαν σε αυτά.

Τελικώς το θύμα θα είναι πάλι η Ανώτατη Παιδεία. Λογικό, αφού η επίσημη πολιτική είναι και στις δύο περιπτώσεις να μπαίνει το κάρο πριν από τα άλογα, οι «αναπτυξιακοί» ή οι «κοινωνικοί» σκοποί πριν από την Παιδεία.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα του συγκεντρωτικού κράτους, που θέλει και τα ΑΕΙ ένα από τα εργαλεία άσκησης πολιτικών. Πότε τα σκορπίζει για λόγους τάχα μου «περιφερειακής ανάπτυξης» και πότε τα νεκρώνει για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Ετσι, στο τέλος καταλήγουμε να μην έχουμε ΑΕΙ, αλλά ούτε αναπτυξιακή ή κοινωνική πολιτική να ασκείται. Μένουμε μόνο με μπαλώματα που ράβονται και ξηλώνονται αναλόγως της οικονομικής συγκυρίας. Ηρθε η ώρα λοιπόν να σκεφτούμε την Ανώτατη Παιδεία ανάποδα. Αντί το υπουργείο Παιδείας να σκαρφίζεται μαθήματα εξ αποστάσεως, να ασκεί πολιτική εξ αποστάσεως, με αυτονομία των ΑΕΙ για να διαλέγουν τον αριθμό φοιτητών που θα έχουν και το επίπεδο σπουδών τους, με κουπόνια εκπαίδευσης για να διαλέγει κάθε οικογένεια το ΑΕΙ που θέλει, και συνθήκες ανταγωνισμού για να βελτιώνονται όλοι. Βεβαίως, με τον ανταγωνισμό κάποια από τα 40 ΑΕΙ θα κλείσουν, αλλά αυτό είναι καλύτερο να γίνει με απόφαση των ίδιων των πολιτών (που δεν θα τα επιλέξουν) παρά με τις ακροβασίες του υπουργείου Παιδείας, που άλλοτε καταργεί τις μετεγγραφές και άλλοτε τις επαναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή