Αποκρατικοποιήσεις: οι καθυστερήσεις, οι γκρίνιες της τρόικας και τα μειωμένα έσοδα

Αποκρατικοποιήσεις: οι καθυστερήσεις, οι γκρίνιες της τρόικας και τα μειωμένα έσοδα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες καθυστερήσεις σημειώνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αν και η πολιτικά ευαίσθητη αποκρατικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ πέρασε, εντούτοις σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται στο πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Ηδη ο αναθεωρημένος στόχος του 1,5 δισ. ευρώ έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, κυρίως λόγω ΕΥΑΘ.

Η αναστροφή της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΕΥΑΘ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται να στερήσει στο Ταμείο έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στέλνει το χειρότερο μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, δείχνοντας ότι στη χώρα μας οι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι βασικές προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους. Σύμφωνα δε με παράγοντες της αγοράς, τα δύο υποψήφια επενδυτικά σχήματα, η ισραηλινή Merokot με τη ΓΕΚ Τέρνα και η γαλλική Suez με την Ελλάκτωρ, «γκρινιάζουν» για την έκβαση αυτή, δεδομένου ότι για περίπου δύο χρόνια ξοδέψανε πολύ χρόνο και χρήμα για να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό που δεν τελεσφόρησε, χωρίς όμως τη δική τους υπαιτιότητα.

Το ζητούμενο πλέον είναι αν η υποχώρηση του στόχου των εσόδων για το 2014 θα σταματήσει στην υπόθεση της ΕΥΑΘ. Μια αρνητική εξέλιξη σε κοινοτικό επίπεδο στην πώληση του ΔΕΣΦΑ μπορεί να στερήσει από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων άλλα περίπου 188 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες θεωρούνταν «δεδομένα» για τον φετινό στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αποκάλυψε η «Κ», θεωρεί τώρα ότι η Socar, ως μη-ευρωπαϊκή επιχείρηση, δεν πρέπει να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών σε μια εταιρεία υποδομών.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, αν η Κομισιόν επιμείνει στη συγκεκριμένη άποψη, είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει τη ματαίωση της συμφωνίας που υπεγράφη δημοσίως τον περασμένο Δεκέμβριο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας μεταξύ της αζέρικης εταιρείας και του ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι η Socar συμφώνησε στην απόκτηση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ, ενώ η Κομισιόν εκτιμά ότι η συμμετοχή της, ως μη κοινοτικής επιχείρησης, δεν μπορεί να ξεπερνά το 49%.

Γκρίνιες

Οι «γκρίνιες» της τρόικας που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων δεν αφορούν μόνον τις δύο συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις.

Μια σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει η αξιοποίησή τους μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους -π.χ., του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ), του «Ψηφιακού Μερίσματος» και της Εγνατίας Οδού- δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Το πιο σημαντικό είναι ότι μέχρι τον περασμένο Ιούνιο είχε καθοριστεί να ολοκληρωθεί η μεταφορά των 1.000 «καθαρών» ακινήτων από την ΕΤΑΔ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της τιτλοποίησης των εσόδων των ακινήτων. Η ΕΤΑΔ στις συνομιλίες της με την τρόικα υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός για το νομικό, οικονομικό και πολεοδομικό «ξεκαθάρισμα» των τίτλων 3.000 ακινήτων, μεταξύ των οποίων και τα 1.000 που θα συμπεριληφθούν στην τιτλοποίηση, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

Διασφαλισμένα έσοδα

Διανύοντας τον έβδομο μήνα του έτους, τα διασφαλισμένα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ ανέρχονται σε κάτι περισσότερο από 300 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 261 εκατ. ευρώ προέρχονται από την πώληση και μίσθωση των 28 ακινήτων του Δημοσίου και άλλα περίπου 20 εκατ. ευρώ κυρίως από πωλήσεις ακινήτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, άλλα 30 εκατ. ευρώ εισπράχθηκαν από την επιστροφή κεφαλαίου του ΟΛΘ. Επιπροσθέτως, δεδομένα θεωρούνται για φέτος έσοδα ύψους 100 εκατ. ευρώ για την αναλογία συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. H συμφωνία πώλησης του Αστέρα δεν έχει ολοκληρωθεί, αλλά είναι κάτι που αναμένεται να συμβεί μέχρι το τέλος του έτους. Αντίθετα, απίθανο θεωρείται να υπάρξει έσοδο το 2014 από την πώληση του Ελληνικού, η οποία συμφωνήθηκε την περασμένη άνοιξη. Τα έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ από την προκαταβολή, που έχει συμφωνηθεί να καταβάλει η Lamda Development με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, πιθανώς να έλθουν το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή