Με δεύτερη χρεοκοπία απειλείται η Αργεντινή το επόμενο τριήμερο

Με δεύτερη χρεοκοπία απειλείται η Αργεντινή το επόμενο τριήμερο

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ανάσα πριν από μία ακόμη στάση πληρωμών βρίσκεται η Αργεντινή. Aυτή τη φορά, όμως, πρόκειται για μια «τεχνική» πτώχευση, επιβεβλημένη από εξωτερικούς παράγοντες, ενώ η χώρα είναι ικανή και πρόθυμη να αποπληρώσει το αναδιαρθρωμένο χρέος της και έχει καταθέσει εδώ και ημέρες τα σχετικά ποσά σε τράπεζα της Νέας Υόρκης. Τρεις μόλις ημέρες πριν από την 30ή Ιουλίου, οπότε λήγει και η περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των ομολόγων της, οι επαφές ανάμεσα στο Μπουένος Αϊρες και τα hedge funds που δεν έχουν δεχθεί «κούρεμα» των ομολόγων τους δεν φαίνεται να έχουν αποφέρει καρπούς. Οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται, με το Μπουένος Αϊρες να χαρακτηρίζει πάντα «αρπακτικά» τα hedge funds ενώ τα hedge funds, που δεν αντιπροσωπεύουν παρά μόνον το 1% των πιστωτών της και το 1/8 όσων δεν δέχθηκαν «κούρεμα» των ομολόγων τους, να υποστηρίζουν πως η Αργεντινή δεν δείχνει πραγματική διάθεση για διαπραγμάτευση.

Ο επίμονος δικαστής

Στο μεταξύ, επιμένει στη διαπραγμάτευση μέχρι την ανεύρεση λύσης ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίεζα, ο οποίος «στρίμωξε» την Αργεντινή καλώντας την εδώ και περισσότερο από ένα μήνα να αποπληρώσει πρώτα τα hedge funds στην ονομαστική αξία των ομολόγων που διακρατούν και έδωσε εντολή στις αμερικανικές τράπεζες να μην πληρώσουν τους υπόλοιπους ομολογιούχους αν δεν το κάνει. Δεδομένου ότι το Μπουένος Αϊρες καταβάλλει προσπάθειες για να αποκαταστήσει τη σχέση του με τις διεθνείς αγορές, πράγμα που άλλωστε προδίδουν οι προ μηνών συμφωνίες με τους πιστωτές από τη Λέσχη των Παρισίων, καθώς και με τη θυγατρική της ισπανικής Repsol, μια δεύτερη στάση πληρωμών μέσα σε 12 χρόνια θα είναι σίγουρα επώδυνη για τη χώρα.

Θα είναι, όμως, επίσης επώδυνη και για το 92% των ομολογιούχων της που έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση χρέους της χώρας το 2005 και το 2010, καθώς γνωρίζουν ότι η Αργεντινή έχει καταθέσει τα σχετικά κεφάλαια στην τράπεζα Bank New York Mellon αλλά δεν μπορούν να τα εισπράξουν εξαιτίας σχετικής απόφασης της αμερικανικής Δικαιοσύνης.

Θα είναι, επίσης, επώδυνη και για τα γνώριμα πλέον hedge funds ή vulture funds ή «αρπακτικά» όπως έγιναν γνωστά, όχι μόνον από τον χαρακτηρισμό που επέλεξε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ, αλλά και εξαιτίας της πάγιας τακτικής τους να αγοράζουν έναντι «πινακίου φακής» χρέος χωρών που τελούν υπό πτώχευση και στη συνέχεια να κερδοσκοπούν, διεκδικώντας δικαστικά την εις το ακέραιον αποπληρωμή της ονομαστικής τους αξίας.

Και ο λόγος δεν είναι μόνον η μη αποπληρωμή των κεφαλαίων στα οποία προσβλέπουν, αλλά και ο πλήρης παροπλισμός τους έναντι του Μπουένος Αϊρες. Οπως επισημαίνει ο Ματ Λεβάιν σε σχετική ανάλυσή του στο Bloomberg, το όπλο και διαπραγματευτικό χαρτί των hedge funds δεν είναι άλλο από την απειλή να εξωθήσουν την Αργεντινή σε νέα χρεοκοπία.

Swap ενόψει

Αν, όμως, τα πράγματα φθάσουν ώς εκεί, τότε το Μπουένος Αϊρες δεν θα έχει πλέον τίποτε να χάσει και πιθανώς να μπορεί πολύ ευκολότερα να καταφύγει σε λύσεις που έχει εξετάσει και προς το παρόν φαίνεται να έχει απορρίψει: για παράδειγμα στη λύση που άφησε να εννοηθεί ότι δρομολογεί η Κριστίνα Κίρχνερ αμέσως μετά την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου: να προχωρήσει σε νέο swap ομολόγων ύστερα από μια τεχνική στάση πληρωμών και να προσφέρει στους ομολογιούχους νέα ομόλογα που θα υπάγονται στο δίκαιο της χώρας και όχι στο αμερικανικό δίκαιο, οπότε και θα μπορεί να τους πληρώσει άμεσα. Ενώ ένας τέτοιος ελιγμός θα ήταν δύσκολο έως αδύνατον να ολοκληρωθεί μέσα στα υφιστάμενα χρονικά όρια, αλλά θα είναι πολύ πιο εύκολο με μεγαλύτερη άνεση χρόνου την οποία θα προσφέρει μια στάση πληρωμών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, κι ενώ δίνουν και παίρνουν οι αναλύσεις για τα πιθανά σενάρια είτε μιας πτώχευσης, είτε μιας υποχώρησης κάποιας από τις δύο πλευρές, είτε μιας αλλαγής στάσης από πλευράς του δικαστή Τόμας Γκρίεζα, η Ούτα Θόφερν, αρθρογράφος της Deutsche Welle, αναλύει τους ελιγμούς της προέδρου της Αργεντινής, στην οποία προσάπτει ότι «σε όλη τη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι».

Το Μπουένος Αϊρες θέλει να κερδίσει χρόνο

Σύμφωνα με την αρθρογράφο Ούτα Θόφερν, τα hedge funds κυριολεκτικά σύρουν μια χώρα στα δικαστήρια και την εξωθούν σε πτώχευση, με βαρύτατες συνέπειες για τους υπόλοιπους πιστωτές της και προπαντός για τον λαό της. Η εκτίμησή της είναι, έτσι, πως η Αργεντινή προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να καμφθούν τα hedge funds υπό την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης. Αν και δεν φαίνεται να είναι με το μέρος της Αργεντινής, η Γερμανίδα αρθρογράφος παραδέχεται πως «θα είχε πράγματι ολέθριες συνέπειες εάν τα hedge funds πιέσουν μέχρι τέλους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τα διεθνή χρημαστοπιστωτικά συστήματα έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν με βελτιωμένους κανόνες, αλλά το σενάριο αυτό συνεπάγεται πως θα ζητήσουν την ίδια μεταχείριση και οι άλλοι πιστωτές και όχι μόνο στην περίπτωση της Αργεντινής. Κάτι τέτοιο θα στείλει στους πιστωτές μήνυμα, που θα καταστήσει πολύ πιο περίπλοκη στο μέλλον την αναδιάρθρωση χρέους οποιασδήποτε χώρας». Το τελευταίο αυτό επιχείρημα συμπίπτει με την προειδοποίηση τόσο του ΔΝΤ όσο και της UNCTAD, υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο και την ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή