Υψηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και τον Δεκαπενταύγουστο

Υψηλοί τόνοι από ΣΥΡΙΖΑ και τον Δεκαπενταύγουστο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωρινή αλλά εύθραυστη ανακωχή θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επήλθε στο κυβερνητικό μέτωπο, μετά τη συνάντηση των κ. Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου την περασμένη Πέμπτη. Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η ενδοκυβερνητική ένταση και η αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους, που προκλήθηκαν με επίκεντρο την αξιολόγηση, μπορεί να υποχώρησαν για την ώρα, αλλά η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ενόψει της επιστροφής της τρόικας το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και όλων όσων έχει δεσμευθεί ότι θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Πιστεύουν, ως εκ τούτου, ότι οι τριβές και οι εντάσεις θα επιστρέψουν, πολύ περισσότερο δε καθώς το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι διαρκώς παρόν στην πολιτική συζήτηση και υπουργοί και βουλευτές κινούνται με όρους παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εξακολουθήσει να κινείται με όρους μετωπικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ακόμα και κατά το παραδοσιακά «ήπιο» για την πολιτική επικαιρότητα πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Αναπτύσσει δε τη στρατηγική αυτή σε τρία παράλληλα επίπεδα: στη Βουλή, στο μέτωπο συγκρότησης πολιτικών συμμαχιών και στην κοινωνία.

Οσον αφορά την κοινοβουλευτική παρουσία, η επιλογή να συμμετέχει ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας στο Β΄ Θερινό Τμήμα αποτυπώνει τη διάθεση της Κουμουνδούρου να διατηρήσει σε υψηλούς τόνους την αντιπαράθεση. Η αρχική εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρούσε να περάσει από το Β΄ Τμήμα το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. Θεωρούν ότι η απόφαση, τελικά, να περιοριστεί η κυβέρνηση για την ώρα στη νομοθέτηση χάραξης αιγιαλού, χωρίς τις παραμέτρους της επενδυτικής αξιοποίησης, ήρθε ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η αντιπολίτευση. Η προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται τώρα στο νομοσχέδιο για το δασικό και τις πολεοδομικές ρυθμίσεις και, βεβαίως, στο πολυνομοσχέδιο, για το οποίο επικρατεί η εκτίμηση ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», ότι, δηλαδή, πιθανότατα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες μια σειρά επίμαχων ρυθμίσεων, οι οποίες συνδέονται με τα προαπαιτούμενα.

Στο μέτωπο των συμμαχιών, ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει στο επίκεντρο το νομοσχέδιο για το δασικό και θα επιχειρήσει για άλλη μία φορά να συγκροτήσει ενιαίο πολιτικό μέτωπο. Εχει απευθύνει σχετική πρόσκληση σε εκδήλωση που προγραμματίζεται για την Τρίτη, στο πρότυπο των αντίστοιχων εκδηλώσεων για τη Μικρή ΔΕΗ και για τον αιγιαλό, και περιμένει να δει την ανταπόκριση πολιτικών κομμάτων, ανεξάρτητων βουλευτών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων. Οπως και στις προηγούμενες εκδηλώσεις, οι παρουσίες και οι απουσίες στην εκδήλωση αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς στην Κουμουνδούρου έχουν διαρκώς στο μυαλό τους την αριθμητική της προεδρικής εκλογής και πιστεύουν ότι μέσα από τις συμμαχίες για επιμέρους ζητήματα μπορεί σταδιακά να οικοδομηθεί το μέτωπο ανατροπής της κυβέρνησης εφόσον δεν καταστεί εφικτή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Περιοδείες

Παράλληλα, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στη στροφή προς την κοινωνία, στην αναζήτηση συμμαχιών στη βάση, καθώς αναγνωρίζουν ότι η αδυναμία τους να κινητοποιήσουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες κατά της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί μειονέκτημα. Ετσι, τις προηγούμενες ημέρες έγινε ένας γεωγραφικός καταμερισμός της χώρας και ανατέθηκε στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας να αρχίσουν περιοδείες, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου δεν έχει εκλεγεί βουλευτής του κόμματος. Στόχος, η οικοδόμηση συμμαχιών με τους τοπικούς φορείς και τις ομάδες πολιτών, με αιχμή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, συμμαχίες με άξονα τον αιγιαλό ή το δασικό νομοσχέδιο. Σκοπός της προσέγγισης αυτής είναι να εισπράξουν δυσαρέσκεια και πίεση οι κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι θα επισκεφθούν τις περιφέρειές τους για τον Δεκαπενταύγουστο.

Στο εσωκομματικό πεδίο, η προτεραιότητα των επόμενων εβδομάδων είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, με βασική αρχή να παραχθεί ένα κείμενο που θα απαντά με απλό, εύληπτο και κατανοητό τρόπο σε όλα.

Τι θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο

Ενταξη του επικουρικού των σωμάτων ασφαλείας στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), δημιουργία 400 θέσεων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και καθορισμός της διαδικασίας οριοθέτησης του αιγιαλού είναι, μεταξύ άλλων, οι τελικές διατάξεις που θα περιληφθούν στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνεται: α) Η ένταξη στο ΕΤΕΑ του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου των Σωμάτων Ασφαλείας και του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ιδρυμάτων Εμπορικού Ναυτικού, β) Η αναμόρφωση του πλαισίου για το «πόθεν έσχες», με τη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου των δηλώσεων. Παράλληλα, θεσπίζονται η υποβολή δήλωσης οικονομικών συμφερόντων, η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και υιοθετούνται μέθοδοι ανάλυσης επικινδυνότητας, γ) Η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης στο τέλος του έτους για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ, δ) Η σύσταση 400 οργανικών θέσεων στη ΓΓΔΕ, ε) Η επιχορήγηση δημόσιων φορέων (κυρίως νοσοκομείων) για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τους ώστε να επιταχυνθεί η αναδιάρθρωσή τους, στ) Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων συμβάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή