«Μνημόνιο» στη λειτουργία της Ν. Δημοκρατίας

«Μνημόνιο» στη λειτουργία της Ν. Δημοκρατίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κόμμα οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά λειτουργικό -ακόμη και με ποσοστά χαμηλότερα του 40%- υπό συνθήκες χαμηλής κρατικής χρηματοδότησης, επιδιώκει να διαμορφώσει η ηγεσία της Ν.Δ. Γι’ αυτό προχωρεί -μετά τη γενναία μείωση των λειτουργικών δαπανών- και σε δραστικές περικοπές στο προσωπικό που μισθοδοτεί.

Ηδη στη Συγγρού πραγματοποιήθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, ο πρώτος γύρος απολύσεων, δέκα τον αριθμό, χωρίς να λείψουν και οι αντιδράσεις. Ο συνολικός αριθμός όσων αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να φτάσει προοδευτικά στους επόμενους μήνες τα 60 – 70 άτομα.

Η απόφαση για σημαντική μείωση του προσωπικού της Ν.Δ., που θα γίνει είτε με απευθείας απολύσεις, φυσικά με την καταβολή αποζημίωσης, είτε με εθελουσίες εξόδους, ακόμη και με εκ περιτροπής απασχόληση, υλοποιείται από τον γραμματέα του κόμματος, Ανδ. Παπαμιμίκο, και τον γεν. διευθυντή Κ. Τσιμάρα, προφανώς έπειτα από το «πράσινο» φως που έδωσε το Μαξίμου και, προσωπικά, ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, η υποστήριξη του Μαξίμου δεν απέτρεψε τις αντιδράσεις καθώς σ’ έναν κομματικό οργανισμό είναι σαφές ότι οι προσλήψεις αποτελούσαν πάντοτε συνδυασμό ικανότητας και… πολιτικών αναφορών.

Η ένταξη της Ν.Δ. σε «καθεστώς μνημονίου», προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπέρογκα χρέη και τα δάνεια προς τις τράπεζες (περί τα 140 εκατ. ευρώ) ξεκίνησε από τα μέσα του 2013 και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ήδη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση, σχεδόν κατά 50%, των δαπανών του κόμματος σε σχέση με την προ διετίας κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διερεύνηση των μισθοδοτούμενων από το κόμμα έβγαλε… λαυράκια, όπως η απασχόληση μεγάλου αριθμού οδηγών (σ.σ.: βρέθηκαν 18 ή κατ’ άλλους 22, αριθμός που θα ζήλευε ακόμα και το ΕΚΑΒ). Την ίδια ώρα απουσιάζουν τα βασικά για την καθημερινή λειτουργία του κόμματος.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο περικοπών στο κόμμα, ενώ έχει προηγηθεί η αναδιαπραγμάτευση των ενοικίων οργανώσεων στην περιφέρεια, αλλά και η δραστική μείωση των δαπανών για το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής (εγκατάλειψη Ρηγίλλης και ριζική μείωση του προσωπικού που πλέον αριθμεί μόλις έξι άτομα). Κατά πληροφορίες, οι καθυστερήσεις μισθών στη Συγγρού είναι στον ένα μήνα για το προσωπικό και στους δύο μήνες για τα στελέχη του Ινστιτούτου, ενώ έχει εξασφαλιστεί και το κονδύλι που απαιτείται για την καταβολή αποζημιώσεων.

Οι αποφάσεις περιστολής των δαπανών στη Ν.Δ. γίνονται υπό τη σκιά του εξαιρετικά αρνητικού προηγούμενου: του ΠΑΣΟΚ. Η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, τα σωρευμένα χρέη των 140 εκατομμυρίων και οι εσωτερικές έριδες στη Χαρ. Τρικούπη έχουν οδηγήσει τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ σε λειτουργία «έκτακτης ανάγκης». Και τούτο διότι το ΠΑΣΟΚ έχει σήμερα μόλις 10 εργαζομένους, από 150 που μισθοδοτούσε προ πέντε ετών. Αρκετές φορές κομματική εργασία εκτελούν και οι μετακλητοί που έχουν οι υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ που συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Το βασικό «αγκάθι» των σχέσεων μεταξύ εργαζομένων και ΠΑΣΟΚ είναι οι αποζημιώσεις και το ύψος τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή