Το χρίσμα του Έλληνα επιτρόπου στον Δ. Αβραμόπουλο

Το χρίσμα του Έλληνα επιτρόπου στον Δ. Αβραμόπουλο

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο  νυν υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα είναι το πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην νέα Κομισιόν, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και όχι η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.   Η κα Μπακογιάννη δέχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και της ανακοίνωσε ότι δεν επελέγη:

Δυστυχώς, Ντόρα, δεν γίνεται, φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Εντάξει πρόεδρε. Εσύ έχεις το μαχαίρι εσύ και το πεπόνι, φέρεται να απάντησε η πρώην υπουργός, η οποία σε συνομιλητές της χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ” και αφού έχει απορριφθεί το σενάριο κεντροαριστερής υποψηφιότητας (Δαμανάκη, Κούρκουλας, κλπ.), επικρατέστερος για τη θέση του νέου επιτρόπου είναι ο νυν υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Οι σχετικές συζητήσεις φέρονται να είναι σε προχωρημένο στάδιο και η τελική απόφαση του πρωθυπουργού, η οποία έχει και την έγκριση του Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα. 

Η υποψηφιότητα της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, παρά το βιογραφικό της, συνάντησε εξαρχής σημαντικές αντιστάσεις, τις οποίες, εν μέρει, τροφοδότησαν και οι δικές της πρωτοβουλίες ως προς την προώθηση της υποψηφιότητάς της αλλά και το ενδεχόμενο αντίστοιχων πρωτοβουλιών ως Επιτρόπου. Αντιστοίχως, το σενάριο για τον κ. Κωστή Χατζηδάκη προσέκρουσε στις πολλές επιφυλάξεις και στην «πικρή» τελική γεύση που άφησε η συνεργασία με κάποιους εκ των επιτελών του Μαξίμου, κατά την περίοδο που ήταν υπουργός Ανάπτυξης.

Γαλάζιες αντιδράσεις

Κατ’ αντιστοιχία η εκδοχή μιας «κεντροαριστερής» υποψηφιότητας είτε αυτή αφορούσε τη νυν Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη, είτε τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Κούρκουλα, είτε, εσχάτως, την κ. Αννα Διαμαντοπούλου, είναι δεδομένο ότι θα προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά από τη στιγμή που κυκλοφορεί, ως σενάριο, το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς να προτείνει κεντρώο ή αριστερό υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, σε μερικούς μήνες από σήμερα. Πάντως, στο σύνολο των υποψηφιοτήτων, όχι μόνον της κεντροαριστεράς, η πιο ισχυρή ήταν, μέχρι πρότινος, αυτή της κ. Μαρίας Δαμανάκη. Πέραν της υποστήριξης Βενιζέλου, ο οποίος και επεδίωκε να σηματοδοτήσει ότι είναι ο… κορμός του ΠΑΣΟΚ από τον οποίο ανθίζει η κεντροαριστερά, η κ. Δαμανάκη συγκεντρώνει μία σειρά από χαρακτηριστικά: είναι γυναίκα, όπως ζητούσε ο κ. Γιουνκέρ για να επιτύχει την… ισορροπία στην Κομισιόν, και, ως απερχόμενη Επίτροπος, μπορούσε να εξασφαλίσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο, σε κάθε περίπτωση «βαρύτερο» από αυτό της Αλιείας που έχει σήμερα.

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιος εκ των ανωτέρω να επιλεγεί τελικά για τη θέση του Επιτρόπου, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τα σενάρια αυτά να έχουν ήδη εγκαταλειφθεί.

Ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος

Η επιλογή Αβραμόπουλου, στην οποία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο κ. Βενιζέλος, πέραν των άλλων χαρακτηριστικών της, συνιστά μία μη αμφισβητούμενη και, τουλάχιστον, ισοδύναμη εναλλακτική έναντι αυτής της κ. Μπακογιάννη, ακυρώνοντας έτσι ενδεχομένη κριτική που θα μπορούσε να ασκηθεί για τη μη επιλογή της πρώην υπουργού Εξωτερικών. Κι αυτό γιατί ο νυν υπουργός Αμυνας και πρώην Εξωτερικών είναι αντιπρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διατηρεί ισχυρές επαφές με το εξωτερικό και διαθέτει τη διεθνή εμπειρία αλλά και το βιογραφικό για να αντεπεξέλθει σε μία Επιτροπή γεμάτη από πρώην και νυν πρωθυπουργούς και υπουργούς.

Ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας σημειώνει σε συνομιλητές του ότι ουδεμία σχετική συζήτηση έχει γίνει με τον πρωθυπουργό, ούτε για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την Επιτροπή ούτε, προφανώς, για το χαρτοφυλάκιο που θα μπορούσε να εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Γιουνκέρ

Η άφιξη του κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στην Αθήνα, στις 4 Αυγούστου, λειτουργεί ως το απώτατο χρονικό όριο για να καταλήξει η ελληνική πλευρά στο πρόσωπο του Επιτρόπου, αν και συνεργάτες του κ. Σαμαρά υποστηρίζουν ότι η εκκρεμότητα θα λήξει λίαν συντόμως, όπως άλλωστε και το θέμα του χαρτοφυλακίου που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά. Με τις τελικές ανακοινώσεις για το πρόσωπο του Επιτρόπου αναμένεται να λήξει και η αγωνία πολλών στελεχών που βρέθηκαν, με δική τους ή μη πρωτοβουλία, στην κούρσα για τις Βρυξέλλες. Αλλωστε, πέραν των προαναφερομένων στελεχών, στις δημοσιογραφικές και παραπολιτικές στήλες καταγράφηκαν ως υποψήφιοι οι Γ. Κουμουτσάκος, Νίκη Τζαβέλλα (σ.σ. επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της σε ραδιοφωνική της συνέντευξη) αλλά και αρκετά ακόμη στελέχη. Και αποδείχθηκε ότι, ακόμη και όσοι γνώριζαν ότι οι πιθανότητες ήταν ελάχιστες, δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο ενός… θαύματος.

 Ο κ. Γιουνκέρ,  που επέλεξε την ελληνική πρωτεύουσα ως τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε.,  αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άλλωστε ουδέποτε έκρυψε την εκτίμησή του προς τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου αλλά και την πεποίθηση ότι η παρουσία του στην Κομισιόν θα είναι χρήσιμη για την Ελλάδα ενόψει της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και της έναρξης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή