«Ροκανίζοντας» το 18μηνο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία αιτημάτων μετά το τέλος των απολογιών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, από βουλευτές και στελέχη της προς τις ειδικές ανακρίτριες, εμποδίζει ουσιαστικά το τέλος της ανάκρισης και το κλείσιμο της δικογραφίας.

Οι εμπλεκόμενοι στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής επιχειρούν, όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές, να κερδίσουν χρόνο με την υποβολή αιτημάτων για αποφυλάκιση, προκειμένου να μη δρομολογηθούν άμεσα οι δικαστικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η δίκη τον προσεχή Νοέμβριο.

Και ενώ οι δικαστικές αρχές προσπαθούν να «τρέξουν» τις σχετικές διαδικασίες ώστε να μην ξεπερασθεί χρονικά το όριο των 18 μηνών στις προφυλακίσεις, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, ανάμεσά τους και ο Νίκος Μιχαλολιάκος, πέραν των αιτημάτων, προτείνουν τώρα και μάρτυρες προς εξέταση. Εννέα μήνες μετά την προσωρινή του κράτηση, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής πρότεινε στις ειδικές ανακρίτριες προς εξέταση, στο «παρά πέντε», τώρα που η ανάκριση κλείνει, την εξέταση δεκατριών μαρτύρων υπεράσπισής του, ενώ υπέβαλε και αίτημα για αποφυλάκιση.

Ανάλογα αιτήματα και για μάρτυρες έχουν προτείνει και εμπλεκόμενοι -πέραν των βουλευτών- και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με προφανή στόχο, όπως εκτιμούν στη Δικαιοσύνη, να κερδίσουν χρόνο και να αποφυλακισθούν πριν η δίκη τους ολοκληρωθεί.

Τα αιτήματα υποβάλλονται σωρηδόν, κι ενώ εξετάζονται με ταχείς ρυθμούς, δεν οδηγούν στο κλείσιμο της ανάκρισης, καθώς μόλις ένα αίτημα εξετασθεί, υποβάλλεται νέο και η τακτική «παραγωγής» αιτημάτων συνεχίζεται, χωρίς να υπάρχει νομική δυνατότητα ανακοπής της καταχρηστικής, όπως τη χαρακτηρίζουν δικαστικές πηγές, άσκησής τους από την πλευρά των κατηγορουμένων.

Η ισχύουσα νομοθεσία, που δίδει απεριόριστες δυνατότητες στους κατηγορούμενους, δεν μπορεί μέσα στο καλοκαίρι να τροποποιηθεί για να δοθεί κάποια λύση, με αποτέλεσμα ακόμα και στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης να επικρατεί ανησυχία, καθώς εκτιμούν ότι και στην πολύκροτη υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα επαναληφθούν οι αποφυλακίσεις λόγω 18μηνων, όπως συνέβη με τον Νίκο Μαζιώτη και άλλους εμπλεκόμενους σε σοβαρότατες υποθέσεις.

Οι ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου, που φέρουν και το βάρος των δύσκολων ερευνών, από καιρό έχουν κρούσει κώδωνα κινδύνου για τα 18μηνα, αποστέλλοντας και στον πρόεδρο της Βουλής από τον περασμένο Μάρτιο επιστολή για επίσπευση και των διαδικασιών της Βουλής για τις άρσεις ασυλιών των εμπλεκομένων βουλευτών. Η διαδικασία της Βουλής, που καθυστέρησε λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, επιβράδυνε τις δικαστικές διεργασίες, ενώ οι καταχρηστικές επικλήσεις αιτημάτων από τους κατηγορούμενους οδηγούν τώρα την ανάκριση σε αδιέξοδο.

Καθυστέρηση στη Βουλή

Το ενδεχόμενο να αποφυλακιστούν, πριν δικαστούν, οι εμπλεκόμενοι στον σκληρό πυρήνα της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, αναμένεται να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις, όχι μόνον στο εσωτερικό της χώρας αλλά να έχει και διεθνή αντίκτυπο, όπως εκτιμούν κύκλοι της Δικαιοσύνης, καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η πρώτη μεταπολεμικά στην Ευρώπη με κατηγορούμενους για ναζιστική δράση.

Βεβαίως, από την πλευρά των δικαστικών αρχών τονίζεται ότι οι κατηγορούμενοι μπορούν να υποβάλουν τα αιτήματά τους, χωρίς να τα απεμπολήσουν ούτε κατ’ ελάχιστον, αντί στις ειδικές ανακρίτριες, στο δικαστικό συμβούλιο και να κριθούν εκεί από περισσότερους δικαστές, οι οποίοι και έχουν απόσταση από την υπόθεση και μπορεί να λειτουργήσουν με την ανάλογη ευθυκρισία.

Ομως η επιλογή του δικαστικού συμβουλίου για τις προσφυγές των εμπλεκομένων δεν προκρίνεται, καθώς, όπως μετ’ επιτάσεως τονίζεται από δικαστικές πηγές, ο υποκρυπτόμενος στόχος των προσφευγόντων δεν είναι παρά μόνον η παρέλκυση της ανάκρισης.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο αγώνας δρόμου, που ήδη έχει ξεκινήσει η Δικαιοσύνη για να γίνει η δίκη της Χ.Α. μέσα στον Νοέμβριο, φαίνεται πως θα είναι ανηφορικός και μετ’ εμποδίων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή