Τα πανεπιστήμια «διώχνουν» τις συλλογές επιστημονικών βιβλίων

Τα πανεπιστήμια «διώχνουν» τις συλλογές επιστημονικών βιβλίων

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλείψει προσωπικού αλλά και χώρων, τα πανεπιστήμια χάνουν, κυριολεκτικώς, ένα σημαντικό πλούτο επιστημονικών βιβλίων. Και αυτό διότι, σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, δεν… «αποδέχονται» τις συλλογές –ολόκληρες βιβλιοθήκες κατά περίπτωση– των καθηγητών τους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από τα ΑΕΙ! Το πρόβλημα μάλιστα είναι οξύτερο στα μεγάλα πανεπιστήμια, όπου οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι είναι εκατοντάδες και οι χώροι βιβλιοθηκών καθώς και οι αποθηκευτικοί χώροι περιορισμένοι. Πρόκειται για βιβλία «μιας ζωής» που φυλάσσονταν στο γραφείο του πανεπιστημιακού στο ΑΕΙ ή και στο σπίτι του. Ενδεικτικά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξε αναξιοποίητη δωρεά, από πανεπιστημιακό που συνταξιοδοτήθηκε, περίπου 10.000 επιστημονικών βιβλίων. Παράλληλα, πολλά Τμήματα ΑΕΙ δέχονται ολόκληρο ή μέρος των συλλογών πανεπιστημιακών βιβλίων, αλλά επειδή δεν υπάρχει προσωπικό στις βιβλιοθήκες, η καταγραφή και η έκθεσή τους στα «ράφια» αργεί, αφού το προσωπικό των βιβλιοθηκών μετράει απώλειες μετά τη διαθεσιμότητα που έπληξε πρόσφατα και τον κλάδο των βιβλιοθηκονόμων.

Χαρακτηριστικά, το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν μπόρεσε να αποδεχθεί πρόσφατα τις συλλογές βιβλίων δύο καθηγητών του, που τις προσέφεραν μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Η αιτία, που δεν εξέπληξε τους δύο πανεπιστημιακούς καθώς τη γνώριζαν, είναι ότι το τμήμα δεν έχει χώρους για νέα βιβλία και η πολύτιμη βιβλιοθήκη του με εξαιρετικές εγκαταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει μείνει με μόνο δύο άτομα προσωπικό!

Βέβαια, το πρόβλημα των χώρων δεν καταγράφεται στην ίδια έκταση σε όλα τα τμήματα του ΕΚΠΑ, που διαθέτει συνολικά 48 Βιβλιοθήκες Τμημάτων, Τομέων και Σχολών. Τα τμήματα ανάλογα με τους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν, αποδέχονται τις συλλογές των πανεπιστημιακών, με βασικό κριτήριο τη θεματική τους συνάφεια με το αντικείμενο της σχολής.

«Εξετάζουμε αναλυτικά τη δωρεά τίτλο τίτλο και αποδεχόμαστε αυτά που δεν διαθέτουμε. Τα υπόλοιπα τα προσφέρουμε σε κάποια άλλη βιβλιοθήκη, ίσως δημοτική, μιας και υπάρχει ένα δίκτυο βιβλιοθηκονόμων σε όλη τη χώρα που επιδιώκει την προσφορά βιβλίων», ανέφερε στην «Κ» έμπειρος βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Δεν θέλουμε να πεταχτεί κανένα βιβλίο», προσθέτει.

Ωστόσο, πολλές φορές τα τμήματα μαζί με τη σημαντική συλλογή των βιβλίων έχουν να διαχειριστούν και τη διάθεση… υστεροφημίας των δωρητών. Ενδεικτικά, βιβλιοθηκονόμος περιφερειακού ΑΕΙ ανέφερε στην «Κ» ότι ένας πανεπιστημιακός δεν ήθελε τα βιβλία του να τοποθετηθούν μαζί με τα υπόλοιπα στα ράφια, αλλά σε ξεχωριστό χώρο στη βιβλιοθήκη-σπουδαστήριο, όπου θα αναφέρεται και το όνομά του…

Ακόμη όμως και για όσες συλλογές δεν μένουν στα… αζήτητα, το ερώτημα είναι κατά πόσον αξιοποιούνται τα βιβλία προς όφελος των ενδιαφερομένων –κυρίως φοιτητών– εάν δεν μένουν να σκονίζονται στις αποθήκες. Η ρίζα του προβλήματος σχετίζεται με την «αποψίλωση» των βιβλιοθηκών των ΑΕΙ από προσωπικό, αλλά και με την προχειρότητα με την οποία προωθήθηκε η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Χαρακτηριστικά, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε 45 διοικητικούς υπαλλήλους ως βιβλιοθηκονόμους, εκ των οποίων οι 19 πτυχιούχοι (πανεπιστημίου ή ΤΕΙ) με αντικείμενο τη βιβλιοθηκονομία και οι υπόλοιποι 26 έχουν πτυχίο άλλης ειδίκευσης. Οι 26 ήταν συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και μέσω των προεδρικών διαταγμάτων επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου και Προκόπη Παυλόπουλου μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) ως βιβλιοθηκονόμοι, αλλά τοποθετήθηκαν σε άσχετες διοικητικές θέσεις!

Μετά τη μοριοδότηση όλων των υπαλλήλων με τα κριτήρια που ετέθησαν επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου, σε διαθεσιμότητα εισήλθαν 15 βιβλιοθηκονόμοι, οι περισσότεροι με πτυχίο βιβλιοθηκονομίας.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ομότιμος καθηγητής, που έχει διατελέσει υπουργός, «το απογοητευτικό είναι ότι, π.χ., τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαθέτουν τεράστια κονδύλια στέλνοντας τους διευθυντές των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών τους στην Ευρώπη για αγορά παλαιών βιβλίων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή