«Φωλιά» παράνομου τζόγου ανακάλυψε η Interpol στην Ασία

«Φωλιά» παράνομου τζόγου ανακάλυψε η Interpol στην Ασία

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ το Μουντιάλ στη Βραζιλία ήταν σε εξέλιξη, στην Ασία πραγματοποιείτο μεγάλη και συντονισμένη επιχείρηση για την καταπολέμηση του παράνομου στοιχηματισμού, ο οποίος συνδέεται συχνά με τη χειραγώγηση ποδοσφαιρικών αγώνων και σε κάποιες χώρες της συγκεκριμένης ηπείρου έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.

Αυτό, άλλωστε προκύπτει από το αποτέλεσμα της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 1-13 Ιουλίου στην Κίνα (συμπεριλαμβανομένων Χονγκ Κονγκ και Μακάο), τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Η επιχείρηση είχε την ονομασία «SOGA V» και συμμετείχε η Interpol μαζί με κατά τόπους αξιωματούχους και αστυνομικές δυνάμεις από τις προαναφερόμενες χώρες. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από χίλιες επιδρομές σε κρησφύγετα παράνομων τυχερών παιχνιδιών, συνελήφθησαν περισσότερα από 1.400 άτομα και κατασχέθηκαν περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η εκτίμηση είναι ότι στο παράνομο στοίχημα διακινήθηκαν περίπου 2,2 δισ. δολάρια. Επίσης κατασχέθηκαν και ερευνώνται κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή των υπηρεσιών της αστυνομίας της Interpol, Ζαν Μισέλ Λουμπουτέν: «Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά ως προς το εύρος των συλλήψεων και των ερευνών που έγιναν στα κρησφύγετα του παράνομου στοιχηματισμού. Ο παράνομος τζόγος φέρνει τεράστια κέρδη στα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος που συνδέονται συχνά με τη διαφθορά, την εμπορία ανθρώπων και το «ξέπλυμα» χρήματος. Γι’ αυτό απαιτείται μια συντονισμένη αντίδραση για την αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκλήματος. Χωρίς τη συνεργασία και τη σκληρή δουλειά των τοπικών αρχών δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα» συμπλήρωσε το στέλεχος της Interpol, η οποία συνεργάζεται με τη FIFA και την UEFA, εκπαιδεύει τοπικούς φορείς στην αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου φαινομένου του παράνομου στοιχηματισμού σε αθλητικά γεγονότα και παρουσιάζει μέσω της ιστοσελίδας της οδηγίες που απευθύνονται σε αξιωματούχους αθλημάτων και αθλητές.

Οπως υποστηρίζει η Interpol, η καμπάνια ενημέρωσης γίνεται για να υπογραμμιστούν οι κίνδυνοι και να ενημερωθούν οι πολίτες για τις μορφές οργανωμένου εγκλήματος και τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να υπάρξουν για τους ίδιους και την κοινωνία.

Η επιχείρηση που έγινε στις αρχές Ιουλίου ήταν η πέμπτη επιχείρηση τέτοιου είδους από το 1997. Τα συνολικά αποτελέσματα της καταστολής είναι «εκκωφαντικά»: Πάνω από 8.400 συλλήψεις, κατασχέσεις περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων, κλείσιμο κάποιων από τα 3.400 «κρησφύγετα» παράνομου στοιχηματισμού που διερευνήθηκαν και στα οποία διακινήθηκαν περίπου 5,7 δισ. δολάρια.

Στο Βιετνάμ που ήταν μια από τις χώρες που πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση με αποτέλεσμα να γίνουν πάρα πολλές συλλήψεις, οι περιπτώσεις διευρύνονται. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την περασμένη Δευτέρα η αστυνομία συνέλαβε έξι ποδοσφαιριστές ως ύποπτους για χειραγώγηση αγώνα του εθνικού πρωταθλήματος αμέσως μετά τη λήξη του και στη συνέχεια τους οδήγησε στη διαδικασία της ανάκρισης.

Η πολιτική της νομιμοποίησης του αθλητικού στοιχήματος που υιοθετήθηκε πριν από χρόνια στη συγκεκριμένη χώρα προκειμένου να καταπολεμηθεί το παράνομο στοίχημα και να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία φαίνεται ότι δεν απέδωσε και οι συλλήψεις ποδοσφαιριστών, προπονητών και μπούκμεϊκερς είναι συχνές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή