Ε.Ε. και ΗΠΑ υιοθέτησαν σκληρές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

Ε.Ε. και ΗΠΑ υιοθέτησαν σκληρές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε για πρώτη φορά χθες να επιβάλει ευρεία γκάμα κυρώσεων στη Ρωσία, ανεβάζοντας την αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση σε νέο επίπεδο. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Ουάσιγκτον υποστήριξε ότι η Μόσχα παραβίασε τη διμερή συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, ενώ νωρίς χθες το βράδυ o πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εφαρμογή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, εμπορίας όπλων και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι κυρώσεις, που πλήττουν ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, τράπεζες και εταιρείες όπλων, αποτελούν μακράν την ισχυρότερη κίνηση της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας. Οι κρατικές ρωσικές τράπεζες απαγορεύεται να αναζητούν χρηματοδότηση στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μέτρο που αναμένεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού τους, κάτι που θα έχει αντανάκλαση σε όλους τους τομείς της ρωσικής οικονομίας.

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι χαρακτήρισε τις κυρώσεις «ισχυρή προειδοποίηση» και δήλωσε ότι αν η Ρωσία αλλάξει στάση στην Ουκρανία, «τότε θα αλλάξει στάση και η Ε.Ε.».

Οι ΗΠΑ προσπαθούσαν επί μήνες να πείσουν την Ε.Ε. να τηρήσει σκληρή στάση έναντι της Μόσχας, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δίσταζαν λόγω του οικονομικού κόστους. Η πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ανατ. Ουκρανία στις 17/7 βοήθησε στην ευθυγράμμιση της ευρωπαϊκής με την αμερικανική θέση, παρά το όποιο κόστος για την Ευρώπη.

«Η επίδραση των κυρώσεων στο εμπόριο είναι σχετικά μικρή. Ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος είναι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε ο οικονομολόγος της ασφαλιστικής Allianz Γκέοργκ Εντερ. «Ενα σπιράλ κυρώσεων, μαζί με την ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης, αρκεί για να σταματήσει την ήδη αναιμική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο Μάρσελ Φράτσερ του ινστιτούτου οικονομικών ερευνών του Βερολίνου DIW. «Οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ευρώπης ήδη βλέπουν αρνητικές επιπτώσεις από τη διαμάχη με τη Ρωσία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως προέρχεται από την τεράστια ανασφάλεια που έχει προκαλέσει η διαμάχη. Οι εταιρείες δεν ξέρουν αν θα συνεχίσουν να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρωσία σε τρεις μήνες ή σε ένα χρόνο. Οι τράπεζες δεν είναι βέβαιες αν τα δάνεια θα αποπληρωθούν. Οι καταναλωτές ενέργειας δεν ξέρουν τι θα συμβεί με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Νέο πακέτο και από ΗΠΑ

Στη χθεσινή του ομιλία πριν από την εισαγωγή των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ , Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι «σήμερα υπενθυμίζουμε ότι οι ΗΠΑ εννοούν αυτό που λένε και συνδράμουμε τη διεθνή κοινότητα στη στήριξη των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των λαών ανά τον κόσμο». Οι ΗΠΑ εφάρμοσαν κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες, ένα ναυπηγείο, αλλά και στον ενεργειακό τομέα. Ειδικότερα, η Ουάσιγκτον απαγορεύει σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές με την VTB, τη δεύτερη σε μέγεθος ρωσική τράπεζα, τη θυγατρική της Bank of Moscow και τη Russian Agriculture Bank. Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις και στο ναυπηγείο United Shipbuilding Corp. που θα παγώσουν τυχόν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που βρίσκονται σε αμερικανικό έδαφος και απαγορεύουν τις συναλλαγές με αυτό. Κυρώσεις θα εφαρμοστούν και στον ενεργειακό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή