Πρόστιμο – μαμούθ 51,6 δισ. δολ. στη Ρωσία

Πρόστιμο – μαμούθ 51,6 δισ. δολ. στη Ρωσία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία, με την Ευρώπη να σκληραίνει τη στάση της κλιμακώνοντας τις οικονομικές επιθέσεις εναντίον του Κρεμλίνου, ενώ αναμένεται να επισημοποιηθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το Δικαστήριο Διαιτησίας της Χάγης κάλεσε χθες το ρωσικό κράτος να καταβάλει 51,6 δισ. δολάρια στους άλλοτε μετόχους της ρωσικής πετρελαϊκής Yukos ως αποζημίωση για τη ζημιά που τους προκάλεσε όταν οδήγησε την εταιρεία σε πτώχευση και μετέφερε το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων στην ενεργειακή Rosneft. Στο μεταξύ, αναμένεται την Πέμπτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα δικαιώσει μια ακόμη αγωγή των μετόχων ζητώντας «δίκαιη αποζημίωσή» τους.

Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι η πτώχευση της Yukos το 2006 υπήρξε αποτέλεσμα πλεκτάνης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με σκοπό να φυλακίσει τον τότε ιδιοκτήτη της και πολιτικό του αντίπαλο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό της Rosneft, της οποίας ηγείται ο φίλα προσκείμενος στον Ρώσο πρόεδρο Ιγκόρ Σετσίν.

Οπως υπογράμμισε το δικαστήριο, το ποσό είναι λιγότερο και από το ήμισυ των 114 δισ. δολαρίων που διεκδικούσαν ως αποζημίωση οι άλλοτε μέτοχοι της Yukos, και συγκεκριμένα η GML, εταιρεία holding που υπήρξε άλλοτε ο μεγαλύτερος μέτοχος της Yukos.

Αντιπροσωπεύει, όμως, το 2,5% του ρωσικού ΑΕΠ και το 57% του ρωσικού Ταμείου Διαθεσίμων που έχει θεσπιστεί για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών της Ρωσίας. Η είδηση προκάλεσε άμεσα υποχώρηση της ρωσικής αγοράς, με τον δείκτη τιμών των ρωσικών μετοχών RTS να σημειώνει πτώση 3,1% από την αρχή της συνεδρίασης.

Από ρωσικής πλευράς, το υπουργείο Οικονομικών εξέφρασε την πρόθεση να εφεσιβάλει την απόφαση, την οποία χαρακτήρισε «εσφαλμένη», «μεροληπτική» και «πολιτικά υποκινούμενη». Τόνισε, μάλιστα, ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπ’ όψιν την εκτεταμένη φοροδιαφυγή από πλευράς της Yukos και ότι είναι παράλογο να αποτιμάται στο ποσό αυτό η αξία της έπειτα από όσα έχουν μεσολαβήσει. Σημειωτέον ότι, πριν από την πτώχευσή της το 2006, η χρηματιστηριακή αξία της Yukos υπολογιζόταν σε 40 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή