«Κόκκινα» δάνεια και ενεργειακό κόστος στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον ΣΕΒ

«Κόκκινα» δάνεια και ενεργειακό κόστος στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον ΣΕΒ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρευστότητα, «κόκκινα δάνεια» και ενεργειακό κόστος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί, Οικονομικών, ΠΕΚΑ, Ανάπτυξης και Εργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, συνοδευόμενος από τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Χάρη Κυριαζή, τον γ.γ. Ευθύμιο Βιδάλη, τον κ. Σπ. Θεοδωρόπουλο και τρεις ακόμη αντιπροέδρους που εκπροσωπούν τη βαριά βιομηχανία (Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίο και Αναστάσιο Καλλιτσάντση) θα θέσουν στον πρωθυπουργό τόσο το θέμα της ρευστότητας που εξακολουθεί να «πνίγει» τις υγιείς επιχειρήσεις όσο και της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων. Η άποψη που ο κ. Φέσσας έχει εκφράσει με συνέντευξή του στην «Κ» είναι ότι «οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να συμβάλουν καθοριστικά στις συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων και κλάδων». Εχει επίσης επιστήσει την προσοχή στους κανόνες που θα θεσπιστούν για την αποφυγή της νόθευσης του ανταγωνισμού.

Θέτοντας υψηλά στην ατζέντα του Συνδέσμου το θέμα της βιομηχανικής πολιτικής με βασικό πυλώνα το ενεργειακό κόστος, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, αναμένεται να υποβάλει στον πρωθυπουργό αίτημα για νέα διαπραγμάτευση της τιμής του φυσικού αερίου με την Gazprom, στο πλαίσιο των προτάσεων που θα καταθέσει για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου επανέρχεται ως βασικό αίτημα από την ενεργοβόρο βιομηχανία και τους ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς η τελευταία μείωση σε ποσοστό 15% που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο από την Gazprom έχει ουσιαστικά απορροφηθεί από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να πληρώνουν διπλάσια τιμή από τον μέσο όρο τιμών στις χώρες της Ε.Ε. Η μεγάλη απόκλιση, σύμφωνα με την αγορά, οφείλεται στον τύπο της τιμολόγησης του αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από την Gazprom που συνδέει σε ποσοστό 100% την τιμή του φυσικού αερίου με αυτή του πετρελαίου, όταν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό περιορίζεται σε ποσοστό 40%. Το νέο αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση αφορά αυτήν ακριβώς την παράμετρο και όχι συνολικά το θέμα της τιμής. Σε ό,τι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, ο ΣΕΒ αναμένεται να θέσει και το θέμα της μείωσης του ΕΦΚ, από 2,5 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα στα κατώτατα ευρωπαϊκά των 0,54 ευρώ η μεγαβατώρα, αλλά και θέμα «υψηλών περιθωρίων κέδρους» της ΔΕΠΑ. Ο κ. Φέσσας θα ζητήσει επίσης την εκ νέου παρέμβαση του πρωθυπουργού για τη συνολική υλοποίηση του πακέτου μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 150 εκατ. ευρώ που είχε εξαγγελθεί πέρυσι τον Φεβρουάριο. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται το μέτρο της «διακοψιμότητας» η οποία αναμένεται να μειώσει το κόστος ρεύματος για την ενεργοβόρο βιομηχανία μέσης και υψηλής τάσης σε ποσοστό 25% περίπου, αλλά και η διάθεση 50 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΔΕΠΑ στη χρήση του 2013 προς τους μεγάλους πελάτες της.

Η ενεργοβόρος βιομηχανία ανησυχεί για νέες επιβαρύνσεις τόσο στην τιμή του ρεύματος όσο και στην τιμή του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι ανησυχίες συνδέονται με το αυξημένο κόστος Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας κατά 350 εκατ. ευρώ περίπου τη διετία 2012-2013 σε σχέση με το 2011, που μεταφράζονται σε αύξηση χρεώσεων σε ποσοστό 25%. Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η βιομηχανία όπως και οι ηλεκτροπαραγωγοί ανησυχούν για τη μεταβίβαση από τη ΔΕΠΑ του ποσού που έκρινε η Διαιτησία υπέρ της τουρκικής Botas. Η τουρκική εταιρεία διεκδικεί μέσω Διαιτησίας από τη ΔΕΠΑ περί τα 240 εκατ. ευρώ και οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη ΔΕΠΑ να εμφανίζεται πρόθυμη, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 120 -140 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των θεμάτων που συνδέονται με τη μείωση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να εξειδικευθεί στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής στο υπ. Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή