Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση για την απεργία της ΑΔΕΔΥ

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση για την απεργία της ΑΔΕΔΥ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότατα την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για την αποχή των δημοσίων υπαλλήλων από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Χθες συζητήθηκε η έφεση της ΑΔΕΔΥ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε ότι η απεργία είναι παράνομη καθώς δεν αποφασίστηκε από το συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έκρινε την απεργία αντισυνταγματική, με αποτέλεσμα η ΑΔΕΔΥ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της.

Το δικαστήριο μετά την εκδίκαση της έφεσης έδωσε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή στους δικηγόρους των δύο πλευρών, του Δημοσίου και της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Κατά την εκδίκαση της έφεσης στα δικαστήρια, είχε συγκεντρωθεί πλήθος εργαζομένων στο Δημόσιο που τάσσονται κατά της αξιολόγησης. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι δημιουργείται «μείζον θέμα» από το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης για την απεργία. Σύμφωνα με την απόφαση, η απεργία είναι παράνομη καθώς αρμόδιο όργανο για την κήρυξή της είναι η γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας και όχι το Γενικό Συμβούλιο. Οπως επισημαίνει ο ΔΣΑ, στο καταστατικό της ΑΔΕΔΥ προβλέπεται ότι το γενικό συμβούλιο αποφασίζει για τις διεκδικήσεις, τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες. «Η υιοθέτηση της ερμηνείας αυτής οδηγεί στην περαιτέρω αποδυνάμωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας (άρθρο 23 Συντάγματος) δεδομένου ότι ο δικαστικός έλεγχος ενός συνταγματικού δικαιώματος δεν πρέπει να οδηγεί στην πλήρη κατάλυσή του», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΣΑ. Επί της αξιολόγησης τοποθετήθηκε και η Ολομέλεια του ΣτΕ που αποφάσισε τη συνέχιση της διαδικασίας τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, οπότε θα κριθεί η κύρια προσφυγή της ΑΔΕΔΥ. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι οι επίμαχες εγκύκλιοι για την αξιολόγηση θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τότε καθώς «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή