Με το βλέμμα «εντός» και «εκτός» η επιλογή Αβραμόπουλου

Με το βλέμμα «εντός» και «εκτός» η επιλογή Αβραμόπουλου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανατροπές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και μία υψηλού επίπεδου υποψηφιότητα συνδυάζει η επιλογή του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του κ. Δημ. Αβραμόπουλου για τη νέα Κομισιόν.

Εξουδετερώνοντας τον κίνδυνο αντιδράσεων από τους γαλάζιους βουλευτές σε περίπτωση που ο επίτροπος προερχόταν από την Κεντροαριστερά, αλλά και την πιθανότητα κριτικής από την πλευρά της κ. Ντόρας Μπακογιάννη εάν επελέγετο υποψήφιος με «χαμηλό» προφίλ, ο κ. Σαμαράς αποφάσισε και στέλνει στις Βρυξέλλες τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και εν ενεργεία υπουργό Αμυνας, ο οποίος δεν αποκλείεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της εσωτερικής ασφάλειας – μετανάστευσης.

Παρά το γεγονός ότι, σε συνομιλίες του ο κ. Αβραμόπουλος επιμένει ότι ουδεμία συζήτηση είχε λάβει χώρα μέχρι και τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η υποψηφιότητά του φαίνεται ότι είχε ήδη εξεταστεί από τη συνάντηση που είχαν, προ δεκαπέντε ημερών, στο Μαξίμου οι κ. Αντ. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος και Δημ. Αβραμόπουλος, επισήμως για θέματα συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας. Ο κ. Αβραμόπουλος, που θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο της Αμυνας και στη Βουλή μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου (σ.σ. η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει την 1η Νοεμβρίου), είχε μία ακόμη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, την περασμένη Πέμπτη, μακριά από τους προβολείς των ΜΜΕ ενώ ακολούθησε κύκλος επαφών μεταξύ Σαμαρά – Αβραμόπουλου – Βενιζέλου, ενώ ο υπουργός Αμυνας κάλεσε και τον αντιπρόεδρο για να εξασφαλίσει, και τυπικώς, τη σύμφωνη γνώμη του.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε το απόγευμα του Σαββάτου την κ. Μπακογιάννη για να της ανακοινώσει ότι δεν θα είναι η επιλογή του για την Κομισιόν. Το τηλεφώνημα, κίνηση πολιτικής αβροφροσύνης εκ μέρους του πρωθυπουργού, διήρκησε μόλις ένα λεπτό. Και, πάντως, μάλλον δεν ήταν αρκετό προκειμένου να κατευνάσει την απογοήτευση και οργή της από την εξέλιξη. Τα νέα βρήκαν την πρώην υπουργό στην Κέρκυρα, (σ.σ. επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα) και πλέον συνεργάτες της επιδιώκουν να εκτονώσουν την ένταση και την εικόνα επικείμενης… ρήξης με τον πρωθυπουργό.

Η επιβεβαίωση της επιλογής Αβραμόπουλου έγινε νωρίς το πρωί της Κυριακής, όταν και ο πρωθυπουργός απέστειλε τη σχετική επιστολή στον κ. Ζ.-Κ. Γιουνκέρ, με τον οποίο πάντως υπήρξε στενή συνεργασία και ήταν ήδη ενήμερος της επιλογής της Αθήνας.

Η ανάδειξη του κ. Αβραμόπουλου στη θέση του Επιτρόπου προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο ίδιος εφέρετο να επικεντρώνεται στην ελληνική πολιτική σκηνή και τις εξελίξεις σε αυτή, επενδύοντας στο μετριοπαθές προφίλ του και την αποφυγή εντάσεων με την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος δηλώνει ότι η «μετάθεσή» του στις Βρυξέλλες δεν συνιστά αποχώρηση από την ελληνική πολιτική σκηνή. Ως προς το πρόσωπο του νέου υπουργού Αμυνας, από το Μαξίμου στέλνεται σαφές μήνυμα ότι θα προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ., και άρα δεν τίθεται ζήτημα αναβάθμισης της κ. Φώφης Γεννηματά. Στην Α΄ Αθήνας, πάλι, την έδρα στη Βουλή θα καταλάβει ο κ. Θανάσης Πλεύρης, ο οποίος τοποθετήθηκε στην 9η θέση μεταξύ εκλογών Μαΐου και Ιουνίου 2012, όταν προσχώρησε στη Ν.Δ. από τον ΛΑΟΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή