Πρόστιμα 50.000 για παράνομες ενοικιάσεις βιλών σε τουρίστες

Πρόστιμα 50.000 για παράνομες ενοικιάσεις βιλών σε τουρίστες

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρχισαν να βεβαιώνονται κατόπιν ελέγχων οι πρώτες παραβάσεις που επιφέρουν πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες βιλών και επαύλεων που ενοικιάζουν παράνομα τις ιδιοκτησίες τους σε τουρίστες. Πρόκειται για ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν νομιμοποιήσει την τουριστική χρήση των βιλών τους αν και υπάρχει σχετική διαδικασία για να καταστεί εφικτό αυτό από φέτος έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη χαρακτηριστική περίπτωση βεβαίωσης προστίμου σε ιδιοκτήτη που ενοικίαζε παράνομα τη βίλα τους σε τουρίστες έλαβε χώρα πρόσφατα στη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης που δεν είχε λάβει Σήμα λειτουργίας διαφήμιζε παράνομα το κατάλυμά του σε εξειδικευμένο ταξιδιωτικό ιστότοπο. Το μεικτό κλιμάκιο που διαπίστωσε τη παράβαση αποτελούνταν από υπαλλήλους της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ. Ο ιδιοκτήτης ενοικίαζε τη βίλα μέσω εξειδικευμένης διεθνούς ιστοσελίδας κρατήσεων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες διασταύρωσαν την κράτηση στο κατάλυμα, μέσω της ιστοσελίδας, σε Ελληνοαυστραλούς τουρίστες. Το κατάλυμα ενοικιάζονταν έναντι 400 ευρώ την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που ξεπερνά πλέον τους 2.000 έχουν κινήσει την απλοποιημένη διαδικασία και έχουν λάβει ειδικό σήμα λειτουργίας για τις βίλες και επαύλεις τους. Τα έσοδα από τις μισθώσεις των εν λόγω βιλών που εισήλθαν από φέτος στη πραγματική τουριστική οικονομία υπερβαίνουν τα 100 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο θεωρεί ότι με την εν λόγω διαδικασία θα περιορισθεί η απώλεια φορολογικών εσόδων από την παράνομη ενοικίαση καταλυμάτων, ένα φαινόμενο που έλαβε μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό έχει δώσει εντολή να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε συνεργασία με υπαλλήλους από τις συναρμόδιες υπηρεσίες. Μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών βρίσκονται οι αγγελίες που δημοσιεύουν οι παρανομούντες σε ξένες σελίδες ενοικίασης καταλυμάτων. Νέοι έλεγχοι αναμένεται να γίνουν σε δημοφιλείς προορισμούς όπως για παράδειγμα στη Μύκονο και στην Κρήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή