Καβγάς με φόντο σταθμούς για νήπια

Καβγάς με φόντο σταθμούς για νήπια

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 4 Αυγούστου λήγει η προθεσμία της υποβολής αίτησης από τις μητέρες για την ένταξη των νηπίων στις θέσεις των βρεφονηπιακών σταθμών που επιδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ. Τα προσωρινά στοιχεία για το ποια παιδιά θα γίνουν τελικά δεκτά στις επιδοτούμενες δομές θα ανακοινωθούν στις 25 Αυγούστου, ενώ οι «εισακτέοι» θα οριστικοποιηθούν στις 31 Αυγούστου μετά την εξέταση τυχόν ενστάσεων.

Την ίδια στιγμή, ο «πόλεμος» μεταξύ της ΚΕΔΕ και του υπουργείου Εσωτερικών για το ύψος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και κατά συνέπεια των νηπίων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεχίζεται. Κάποιοι ωστόσο κάνουν λόγο για «εθιμοτυπικό καβγά» με στόχο από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης την εξασφάλιση περισσότερων κονδυλίων.

Φέτος οι επιδοτούμενες θέσεις μέσω ΕΣΠΑ που έχουν δηλώσει οι παιδικοί σταθμοί είναι 89.642 σε σχέση με 96.105 πέρυσι. Από αυτές, οι 64.262 θέσεις είναι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς -και οι υπόλοιπες στους ιδιωτικούς- ενώ συνολικά πέρυσι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φιλοξενήθηκαν 183.000 νήπια. Τα νήπια που δεν θα ενταχθούν στις επιδοτούμενες θέσεις του ΕΣΠΑ, ανάλογα με τα οικογενειακά εισοδήματα αλλά και τον δήμο όπου ανήκουν, ενδέχεται να χρειαστεί να καταβάλουν τροφεία και στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος δήλωσε ότι ο αριθμός των νηπίων που θα γίνουν δεκτά φέτος μέσω ΕΣΠΑ στους βρεφονηπιακούς σταθμούς θα είναι ο ίδιος με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι τα προϋπολογισθέντα κονδύλια μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» φέτος έχουν μειωθεί στα 160 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τα 180 που ήταν πέρυσι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής Αλληλεγγύης της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων) κ. Σίμος Δανιηλίδης αντιτείνει ότι 40.000 παιδιά θα μείνουν εκτός -του προγράμματος- καθώς φέτος λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να αυξηθούν οι αιτήσεις μητέρων για ένταξη στο ΕΣΠΑ. Ο κ. Δανιηλίδης μάλιστα τονίζει ότι πρέπει να διασφαλιστούν περισσότερα κονδύλια από πέρυσι, προτείνοντας να μεταφερθούν 40-50 εκατομμύρια ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα και να αξιοποιηθούν κονδύλια που δεν έχουν απορροφηθεί από τα τομεακά προγράμματα Διά Βίου Μάθησης, Ψηφιακής Σύγκλισης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Από την άλλη, η ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), φορέας υλοποίησης του έργου, τονίζει ότι υπάρχει μια μείωση της τάξης του 6% στις προσφερόμενες θέσεις, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα εφόσον πέρυσι οι προσφερόμενες θέσεις δεν καλύφτηκαν, καθώς οι αιτούντες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, κυρίως τα εισοδηματικά κριτήρια. Ενδεικτικά, πέρυσι κατατέθηκαν 96.000 αιτήσεις, αλλά έγιναν δεκτά 68.500 νήπια.

Η μείωση των προσφερόμενων θέσεων πάντως σημειώθηκε, καθώς για πρώτη φορά φέτος τέθηκε το όριο στους παιδικούς σταθμούς που υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα να καλύψουν μόνο έως το 70% του συνολικού δυναμικού τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή