Ανεξέλεγκτη ρύπανση στον Σπερχειό σκοτώνει ψάρια

Ανεξέλεγκτη ρύπανση στον Σπερχειό σκοτώνει ψάρια

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θλιβερή είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο Σπερχειός ποταμός στο τελευταίο του τμήμα, κοντά στις εκβολές. Στα λιμνάζοντα νερά του, στο σημείο της παλαιάς κοίτης (στο δέλτα του ποταμού η ροή των νερών είναι περιορισμένη, καθώς έχουν γίνει προσχώσεις), επιπλέουν δεκάδες νεκρά ψάρια, μεγέθους 20 εκατοστών και μεγαλύτερα, ένδειξη υψηλών επιπέδων ρύπανσης.

Μπροστά στο δυσάρεστο θέαμα ήρθε την Παρασκευή ομάδα που συμμετείχε σε οδοιπορικό στον Σπερχειό. «Συγκεκριμένα, με μεγάλη μας έκπληξη, περίπου δύο χιλιόμετρα πριν από τις εκβολές του ποταμού, πριν από τα όρια της “πράσινης ζώνης” του δέλτα, είδαμε πολλά ψάρια νεκρά, σε μέγεθος περίπου 20 εκατοστών και μεγαλύτερα. Μερικά ήταν σε μερική αποσύνθεση και μύριζαν, που σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν είναι πολύ πρόσφατο», αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Σταμέλλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νερά του ποταμού δέχονται μεγάλο ρυπαντικό φορτίο σε όλο το μήκος του, κυρίως όμως από τον παραπόταμο Ασωπό, που συναντάει τον Σπερχειό κοντά στο μνημείο του Αθ. Διάκου. «Μετά δε τη γέφυρα της Αλαμάνας, το νερό είναι κατάμαυρο, με φυσαλίδες».

Οι περιπατητές συνάντησαν αγρότες οι οποίοι τους είπαν ότι το φαινόμενο ξεκίνησε πριν από περίπου μία βδομάδα, ότι το νερό είναι έντονα ρυπασμένο και ότι στο παρελθόν είχαν προβλήματα με την άρδευση και ζημιές στην παραγωγή, γιατί «καίγονται» τα ρύζια.

Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Σταμέλλος, σε όλο το μήκος του Σπερχειού το ρυπαντικό φορτίο είναι έντονο, ενώ στις εκβολές πολλαπλασιάζεται. «Στον ποταμό πέφτουν από αστικά λύματα, λιπάσματα και γεωργικά φάρμακα μέχρι απόβλητα από βιοτεχνίες, εργοστάσια, ελαιοτριβεία και στάβλους. Το “κερασάκι” είναι τα πλαστικά. Κατά μήκος του ποταμού έχουν δημιουργηθεί πολλές μικρές χωματερές. Συχνά βλέπουμε σακούλες λιπασμάτων, οι οποίες προφανώς περιέχουν και υπολείμματα λιπασμάτων». Οπως λέει, σε σημεία το ποτάμι αφρίζει, δείγμα χημικής ρύπανσης.

Υστερα από κινητοποίηση των πολιτών, το Σάββατο, ο προϊστάμενος του Τμήματος Αλιείας Φθιώτιδας έσπευσε στο σημείο όπου συνέλεξε δείγματα νερού για να τα δώσει για ανάλυση. Πράγματι, τα δείγματα εστάλησαν στο ΕΛΚΕΘΕ, το οποίο θα έχει έτοιμα τα αποτελέσματα σε περίπου μία εβδομάδα. (Ούτως ή άλλως, το ΕΛΚΕΘΕ υλοποιεί στη λεκάνη απορροής του Σπερχειού ερευνητικό πρόγραμμα με την ονομασία «Κρήπις» για την ποιότητα των υδάτων.)

Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα τελευταία χρόνια η ρύπανση έχει ενταθεί. «Δεν υπάρχουν σε ισχύ μέτρα, οι ρυπαντές έχουν αποθρασυνθεί», λένε.

«Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να ερευνήσουν το θέμα, να παρθούν δείγματα και να ελεγχθεί η ποιότητα του νερού και να διακριβωθεί η αιτία του θανάτου των ψαριών. Ο μαζικός θάνατος είναι άκρως ανησυχητικό ζήτημα», αναφέρει ο κ. Σταμέλλος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σπερχειός είναι ενταγμένος στο δίκτυο Natura, ειδικά προστατευόμενη περιοχή για τα πουλιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή