Κάρλο Μπεργκόντσι, ιδανικός ερμηνευτής του Βέρντι

Κάρλο Μπεργκόντσι, ιδανικός ερμηνευτής του Βέρντι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. Από τα μεγάλα ονόματα της οπερατικής τέχνης του 20ού αιώνα, ο Ιταλός τενόρος Κάρλο Μπεργκόντσι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών. Ανήκε στη μεγάλη εκείνη γενιά (όπως και η Μαρία Κάλλας) που αναδύθηκε στο προσκήνιο την εποχή των λαμπερών παραγωγών στη δεκαετία του ’50. Παρέμεινε ενεργός σε μεγάλη ηλικία και αλλά η ακμή του ήταν στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν είχε διαπρέψει ως μοναδικός ερμηνευτής των ρόλων για τενόρο στις όπερες του Βέρντι. Ρανταμές στην «Αϊντα», Μανρίκο στον «Τροβατόρε», Καβαραντόσι στην «Τόσκα», Πίνκερτον στη «Μαντάμα Μπατερφλάι»… Αλλά και στην «Μποέμ» του Πουτσίνι έμεινε αξέχαστος ως Ροντόλφο όπως και στους «Παλιάτσους» του Λεονκαβάλο ως Κάνιο και στο «Ελιξήριο του έρωτα» του Ντονιτσέτι ως Νεμορίνο. Ο Μπεργκόντσι είχε τραγουδήσει για περισσότερες από 300 φορές στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης όπως και σε όλα τα ονομαστά θέατρα του κόσμου, ανάμεσά τους και το Ηρώδειο στη δεκαετία του 1960.

O Kάρλο Μπεργκόντσι αγαπήθηκε με θέρμη από το κοινό χάρη στην ωραία προσωπικότητά του, που αναδείκνυε τους ρόλους στη σκηνή συνδυάζοντας την ιδιαίτερη ποιότητα της φωνής του με μία θελκτική θεατρικότητα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως βαρύτονος. Με καταγωγή από τη βόρεια Ιταλία, γιος παραγωγού παρμεζάνας, ο Κάρλο Μπεργκόντσι άρχισε να τραγουδάει στην εκκλησία και αργότερα γράφτηκε στο Ωδείο της Πάρμας. Την πρεμιέρα του ως τενόρος έκανε το 1951 στο Μπάρι στην όπερα του Τζορντάνο «Αντρέα Σενιέ». Στις ΗΠΑ, έκανε το ντεμπούτο του το 1955 στο Σικάγο και τον επόμενο χρόνο στη Μετ, σε παραγωγή της «Αϊντα» ως Ρανταμές τραγουδώντας δίπλα στην Αντονιέτα Στέλα, που και εκείνη έκανε το ντεμπούτο της. Στη Σκάλα εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1953 και στο Κόβεντ Γκάρντεν το 1962 («Η δύναμη του πεπρωμένου»).

Εχει μείνει στην ιστορία η παραγωγή του «Ρέκβιεμ» του Βέρντι στη Μετ το 1964, όπου ο Μπεργκόντσι ήταν σολίστ, στη μνήμη του δολοφονηθέντος Τζον Κένεντι, υπό την μπαγκέτα του Γκέοργκ Σόλτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή