Οδηγίες Αρίντς προς γυναίκες: «Μη γελάτε δυνατά»

Οδηγίες Αρίντς προς γυναίκες: «Μη γελάτε δυνατά»

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. «Μία γυναίκα πρέπει να διατηρεί μία ηθική ορθότητα, δεν μπορεί να γελάει δυνατά δημοσίως», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς, προκαλώντας σάλο στη μουσουλμανική αλλά και κοσμική χώρα που γιορτάζει το τέλος του Ραμαζανιού.

Θύελλα αντιδράσεων

«Ο άνδρας πρέπει να είναι ηθικός, η γυναίκα επίσης. Αυτή πρέπει να γνωρίζει τι είναι ευπρεπές και τι δεν είναι», δήλωσε ο Μπουλέντ Αρίντς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην εκλογική του περιφέρεια και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να γελάει δυνατά μπροστά σε όλον τον κόσμο, είναι αναγκαίο να διατηρεί την ευπρέπειά της κάθε στιγμή».

Η μικρή αυτή φράση προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι χρήστες κατήγγειλαν την όλο και περισσότερο κατάφωρη επέμβαση του τουρκικού καθεστώτος στην ιδιωτική ζωή.

«Σταματήστε να μας κάνετε μάθημα ηθικής, αντ’ αυτού δώστε τον λογαριασμό για τα χρήματα που έχετε κλέψει», έγραψε ο bturkmen στο Twitter. «Δεν μπορώ παρά να σκάσω στα γέλια…» έγραψε η Χιλάν Ινάν. «Είσαι πολύ αστείος, φίλε. Ποτέ δεν είδα έναν τύπο να κάνει τόσες πολλές γυναίκες να γελούν», ανέφερε η Αλσα. Πράγματι πολλές γυναίκες ανήρτησαν φωτογραφίες τους όπου εμφανίζονται να αψηφούν την ντιρεκτίβα Αρίντς και να έχουν σκάσει στα γέλια. Στη διαδικτυακή διαμαρτυρία εκατοντάδες ήταν εκείνες που συμμετείχαν ποστάροντας γελαστά selfies στα hashtags του Τουίτερ με την κατάληξη #kahkaha (χαχαχα) και #direnkahkaha (αντιστάσου, γέλα). Δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται για πρώτη φορά με άμεση ψηφοφορία, οι δηλώσεις του Μπουλέντ Αρίντς, που δεν χάνει ευκαιρία να δίνει συμβουλές καλής συμπεριφοράς σύμφωνα με τις διδαχές του Κορανίου, έλαβαν και πολιτικές διαστάσεις.

«Πράγματι, έχουμε ανάγκη να ακούμε το χαρούμενο γέλιο των γυναικών», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές Εκμελεντίν Ιχσάνογλου.

Ενάντια σε σαπουνόπερες

Το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) κατηγορείται από τους επικριτές του ότι επιζητεί την κατάλυση του αυστηρού διαχωρισμού κράτους και θρησκείας, στον οποίο βασίστηκε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας  Κεμάλ Ατατούρκ. Στην επίμαχη  ομιλία του συνέχισε αποκηρύσσοντας  την ηθική κατάπτωση που επέτρεψε στην τουρκική  κοινωνία  να διολισθήσει στα ναρκωτικά και την πορνεία. Δεν παρέλειψε να τα βάλει με τις τουρκικές σαπουνόπερες, που ενθαρρύνουν τον χαλαρό τρόπο ζωής.

Κατά Ι.Χ. και κινητών

Αποδοκίμασε την υπερβολική χρήση αυτοκινήτων, λέγοντας ότι «ακόμη κι αν ο Νείλος ήταν γεμάτος με πετρέλαιο, δεν θα αρκούσε». Το ίδιο έκανε και με την υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, καθώς «οι γυναίκες περνούν ώρες στο τηλέφωνο, ανταλλάσσοντας συνταγές».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, αν και δηλώνει πιστός μουσουλμάνος και του οποίου η γυναίκα φοράει μαντίλα, αρνείται την κατηγορία ότι το κόμμα του προσπαθεί να διαρρήξει τον λαϊκό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή