Αμεση ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ζήτησε ο ΣΕΒ

Αμεση ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια ζήτησε ο ΣΕΒ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, η οποία αφενός θα αποτρέπει τον ηθικό κίνδυνο και αφετέρου δεν θα δημιουργεί περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού ζητεί ο ΣΕΒ. Αυτό κατέστησε σαφές το προεδρείο του κορυφαίου οργάνου εκπροσώπησης του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου κατά τη συνάντηση που είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικρατείας.

Στη συνάντηση την οποία κύκλοι του ΣΕΒ χαρακτήρισαν «παραγωγική», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων είναι μονόδρομος και φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε φανατικά υπέρ της επιχειρηματικότητας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Η σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ενίσχυση του βιομηχανικού κλάδου εκφράστηκε δημοσίως διά του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, ο οποίος μετά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι στόχος είναι η συνεισφορά της από 9% του ΑΕΠ να αυξηθεί στο 14%. Στη συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, τέθηκαν ακόμη ζητήματα φορολογικής και ενεργειακής πολιτικής, καθώς και το θέμα της επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης.

«Οι όροι και οι μέθοδοι με τα οποία θα γίνει η διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι εξαιρετικά κρίσιμα γιατί θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας στη βασική του τοποθέτηση, ενώ σε δηλώσεις του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου επεσήμανε: «Στόχος δικός μας είναι πρώτον να μην υπάρξει αυτό που λέμε ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι “μπαταχτσήδες”. Και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, όπου οι καλές, συνεπείς επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους και εισφορές να χάσουν σε ανταγωνιστικότητα έναντι των αντίστοιχων μη καλών επιχειρήσεων». Οπως τόνιζαν χαρακτηριστικά χθες μετά τη συνάντηση κύκλοι του ΣΕΒ, «το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι κεντρικό διότι η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας περνά μέσα από την αποτελεσματική διαχείρισή τους». Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, πάντως, αναμένεται να παρουσιάσουν το σχέδιο για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων μετά τις 15 Αυγούστου.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ρευστότητας ο ΣΕΒ πρότεινε ακόμη να διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση τον περιορισμό της απομείωσης της αξίας των ομολόγων που επιβάλλει η ΕΚΤ ως ενέχυρο. Σήμερα για κάθε ομόλογο αξίας 100 ευρώ επιβάλλεται «κούρεμα» 43% και επομένως η χορηγούμενη ρευστότητα είναι 57 ευρώ. Εάν περιορισθεί το «κούρεμα» τότε για ενέχυρο ίδιας αξίας, η χορηγούμενη ρευστότητα θα είναι υψηλότερη. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εργοδοτικών εισφορών, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών έως το τέλος του έτους κατά 1%-1,5%.

Επί τάπητος τέθηκε βεβαίως και το θέμα του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΠΕΚΑ φέρεται να ενημέρωσε τους βιομηχάνους ότι η απάντηση της Κομισιόν επί του αιτήματος για την εφαρμογή της λεγόμενης «διακοψιμότητας» αναμένεται τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιστροφές μέρους των κερδών της ΔΕΠΑ και το όφελος από τη συμφωνία με την Gazprom για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου ανέρχεται σε 87 εκατ. ευρώ, ενώ το όφελος από την εφαρμογή της αντιστάθμισης εκτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ έως το 2030. Για την ώρα, πάντως, οι βιομηχανίες προσπαθούν να επωφεληθούν κυρίως από τις μειώσεις στα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης στις οποίες προχώρησε η ΔΕΗ. Στη Μέση Τάση έχουν υπογράψει συμφωνία με τη ΔΕΗ 80 επιχειρήσεις, ενώ στην Υψηλή Τάση συμφωνία έχει συναφθεί με 4 βιομηχανίες και αναμένεται να υπογράψουν άλλες τέσσερις.

Από την πλευρά του ΣΕΒ, τέλος, προτάθηκε μεταξύ άλλων η ανασύσταση της επιτροπής για την πρόληψη και αντιμετώπιση τελωνειακών και φορολογικών θεμάτων. Στη συνάντηση από πλευράς ΣΕΒ συμμετείχαν, επίσης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Χ. Κυριαζής, οι αντιπρόεδροι Σπ. Θεοδωρόπουλος, Σ. Καλλιτσάντσης, Ν. Καραμούζης, Ευ. Μυτιληναίος και Δ. Παπαλεξόπουλος, ο γενικός γραμματέας Ευθ. Βιδάλης και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Α. Σκέρτσος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή