Βρετανία: «Greek yoghurt» είναι αυτό που παρασκευάζεται στην Ελλάδα

Βρετανία: «Greek yoghurt» είναι αυτό που παρασκευάζεται στην Ελλάδα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νίκη της ΦΑΓΕ έληξε οριστικά η διαμάχη της με την Chobani επί αγγλικού εδάφους για τη χρήση του χαρακτηρισμού «greek yoghurt» (ελληνικό γιαούρτι).

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε στην Chobani να ασκήσει αναίρεση επί της δικαστικής απόφασης που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο και η οποία επίσης είχε δικαιώσει την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, με το σκεπτικό ότι δεν εγείρεται κανένα αμφισβητήσιμο νομικό στοιχείο.

Βεβαίως, όχι μόνο η Chobani, αλλά όλες οι γαλακτοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης και της ΦΑΓΕ, βάσει της απόφασης της αγγλικής Δικαιοσύνης θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις προκειμένου να πωλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο γιαούρτι με το χαρακτηρισμό «Greek yoghurt».

Ακριβώς για τον λόγο αυτόν η δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση της ΦΑΓΕ αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι το «ελληνικό γιαούρτι» δεν περιλαμβάνεται στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Ειδικότερα, προκειμένου να πωληθεί γιαούρτι ως «greek yoghurt» στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει σωρευτικά: α) να παρασκευάζεται σύμφωνα με μια διαδικασία στράγγισης που αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος, β) να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά και γ) να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΦΑΓΕ, τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα παραμένουν σε ισχύ, απαγορεύοντας στην Chobani να πωλεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στραγγιστό γιαούρτι που παρασκευάζεται στις ΗΠΑ ως greek yoghurt.

Η διαταγή του δικαστηρίου υποχρεώνει την Chobani να αποζημιώσει τη ΦΑΓΕ για τα έξοδα που προέκυψαν κατά τη διαδικασία αίτησης της πρώτης για άδεια προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η Chobani υποχρεούται, επίσης, να καλύψει το υπόλοιπο των εξόδων του αγγλικού Εφετείου εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών.

Η διαμάχη

Η διαμάχη ΦΑΓΕ – Chobani επί βρετανικού εδάφους ξεκίνησε όταν τον Σεπτέμβριο του 2012 η δεύτερη τοποθέτησε στο Ηνωμένο Βασίλειο προϊόν με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι». Η Chobani υποχρεώθηκε σε πρώτη φάση να αποσύρει τις επίμαχες συσκευασίες, ενώ το δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013 δικαίωσε την ελληνική γαλακτοβιομηχανία. Η Chobani είχε εφεσιβάλει την απόφαση αυτή, χωρίς όμως τύχη.

Μάλιστα, η απόφαση του εφετείου τον Ιανουάριο του 2014 ήταν ομόφωνη και βάσει αυτής η Chobani δεν είχε το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης του Εφετείου στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επίσης, τον Ιανουάριο το Εφετείο δεν είχε αποδεχθεί το επιχείρημα που είχε προβάλει η η υπεράσπιση της Chobani, ότι δηλαδή το δικαστήριο δεν έχει τη δικαιοδοσία να προστατεύει γεωγραφικές ενδείξεις, εκτός εάν αυτές περιλαμβάνονται στον σχετικό κοινοτικό κανονισμό 1151/2002 (σ.σ. πρόκειται για τον κανονισμό που αφορά τα κατοχυρωμένα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ).

Η ΦΑΓΕ είχε στραφεί δικαστικά και εναντίον της Danone, όταν η δεύτερη τοποθέτησε στη βρετανική αγορά προϊόν που παρασκευαζόταν στην Πολωνία με το χαρακτηρισμό «greek yoghurt». Ωστόσο, μεταξύ των δύο εταιρειών επήλθε συμβιβασμός.

H βρετανική αγορά «ελληνικού γιαουρτιού» και «γιαουρτιού ελληνικού τύπου» διαμορφώθηκε σε 66.545 τόνους το 2013 (στοιχεία Nielsen) και η αξία της έφτασε τα 265 εκατ. ευρώ. Το Total της ΦΑΓΕ κατέχει το δεύτερο μεγαλύτερό μερίδιο σε αξία (16,2%) με πρώτο το γιαούρτι της Muller.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή