Λαγκάρντ: Oλα είναι ανοιχτά για την ελάφρυνση χρέους

Λαγκάρντ: Oλα είναι ανοιχτά για την ελάφρυνση χρέους

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει σχετικά με το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί ή όχι ελάφρυνση του χρέους η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Σε συνέντευξη στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και σε σχετική ερώτηση της «Κ», η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «το πρώτο βήμα, λοιπόν, που θα πρέπει να κάνουμε είναι, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τον Σεπτέμβρη, να αξιολογήσουμε αν αυτοί οι δύο αριθμοί θα πυροδοτήσουν οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή δεν θα κρίνω αν χρειάζεται ή όχι ελάφρυνση του χρέους ή τι μορφή θα λάβει η υποστήριξη των Ευρωπαίων».

Περιγράφοντας τα επόμενα βήματα, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και τις εκτιμήσεις για εκείνο του 2014. Οπως σημείωσε δε, οι προβλέψεις του προγράμματος είναι πολύ φιλόδοξες, καθώς για σειρά ετών προβλέπουν πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι «για την ώρα βλέπουμε πολύ καλά δημοσιονομικά αποτελέσματα του προγράμματος». Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, «η σειρά λοιπόν θα είναι πρώτα η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης, μετά η αξιολόγηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους και αν οι αριθμοί θα θέσουν σε εφαρμογή τη δέσμευση των Ευρωπαίων, και στη συνέχεια τι μορφή θα λάβει αυτή. Αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά».

Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα, μαζί με τους επικεφαλής των ομάδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα συναντηθεί στις αρχές Σεπτέμβρη στο Παρίσι «με τους υπουργούς των οικονομικών υπουργείων». Οπως είπε, «η συνάντηση θα συμβάλει στο να εντοπισθούν τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή