Το Κέντρο Πολιτισμού απέκτησε μορφή

Το Κέντρο Πολιτισμού απέκτησε μορφή

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πιο κοντά στην υλοποίησή του βρίσκεται πλέον το όραμα για τη δημιουργία του κέντρου πολιτισμού στην Αθήνα, καθώς υψώθηκαν τα κτίρια που αποτελούν την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων αλλά και το κτίριο του Πάρκου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ).

Το πέρασμα από τη θεωρία στην πράξη έχει ήδη γίνει και το «άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα» μέσω της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου θα αποτελέσει πολύ σύντομα μέρος της πόλης. Τα κτίρια που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» έχουν ήδη «σταθεί στο ύψος τους».

Με ταχύτατους ρυθμούς ολοκληρώθηκε κατά 100%, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο φέρων οργανισμός των κτιρίων (ανωδομή) από οπλισμένο σκυρόδεμα και δομικό χάλυβα, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων, όπως επίσης και των κτιρίων του Πάρκου. Παράλληλα, στο εσωτερικό των κτιρίων βρίσκονται σε εξέλιξη ηλεκτρομηχανολογικές και αρχιτεκτονικές εργασίες, ενώ πραγματοποιούνται οι εργασίες τελικής διαμόρφωσης και φύτευσης του Πάρκου.

Η δεύτερη τμηματική προθεσμία κατασκευής του ΚΠΙΣΝ ολοκληρώθηκε ύστερα από δέκα μήνες εντατικών εργασιών, από τον Σεπτέμβριο του 2013 και με πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Η πρώτη τμηματική προθεσμία επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και περιλάμβανε την ολοκλήρωση των εργασιών εκσκαφών, την κατασκευή της θεμελίωσης των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του κτιρίου στάθμευσης αυτοκινήτων επί τσιμεντοπασσάλων, καθώς και των κτιρίων του Πάρκου. Παράλληλα στην πρώτη φάση εντάχθηκε και η ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του λόφου, που προϋπέθετε την αναγκαία εξυγίανση του υπεδάφους με χαλικοπασσάλους, την επίχωση, τη διαμόρφωση τοίχων αντιστήριξης, την ολοκλήρωση της δεξαμενής άρδευσης, καθώς και τη διεξαγωγή των εργασιών θεμελίωσης του κτιρίου του Πάρκου και του κτιρίου απορριμμάτων.

Η πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και οι ταχύτατοι ρυθμοί υλοποίησης του έργου είναι αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας που συνθέτουν την εικόνα μιας καλοκουρδισμένης μηχανής της οποίας όλα τα γρανάζια δουλεύουν αρμονικά.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία κατασκευής περιλαμβάνει την έναρξη της ανέγερσης του ενεργειακού στεγάστρου, έκτασης 10.000 τ.μ. στην κορυφή του κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το φθινόπωρο του 2014, ενώ η κατασκευή του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2015. Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2014 θα συνεχιστεί σταδιακά η φύτευση των υπόλοιπων δένδρων του Πάρκου και τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η φύτευση των θάμνων.

Ιδιαίτερης σημασίας επίσης είναι το γεγονός ότι η ίδια η κατασκευή του εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα, καθώς φιλοδοξεί να είναι το πρώτο έργο στην Ευρώπη που θα αποσπάσει την πιστοποίηση LEED Platinum (αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία ενός έργου). Προκειμένου να διεκδικήσει την πιστοποίηση, ο κατασκευαστής υπόκειται σε πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες από την όχληση στην περιοχή μέχρι τη διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτων.

Το ΚΠΙΣΝ, η κατασκευή του οποίου υλοποιείται από την Κοινοπραξία Salini Ompregilo – Τέρνα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016, οπότε το έργο θα παραδοθεί ως δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο ελληνικό Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή