Αναστολή ΑΦΜ για φοροφυγάδες

Αναστολή ΑΦΜ για φοροφυγάδες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή χρήσης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή την απενεργοποίησή του για όσους φοροδιαφεύγουν, την κατάργηση των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και την αναγνώριση από την εφορία των δαπανών αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών καθώς και των εξόδων ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμα δηλώσεις προβλέπει το πολυνομοσχέδιο.

Επίσης προβλέπεται η σύσταση 400 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού στον υφιστάμενο κλάδο Εφοριακών Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι οποίες προστίθενται και προσαυξάνουν τις οργανικές θέσεις προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

1. Η Φορολογική Διοίκηση θα αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή θα τους απενεργοποιεί εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του.

Ο φορολογούμενος έχει σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα να αποδείξει ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του προηγούμενου εδαφίου.

2. Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ για διαχειριστικές περιόδους που λήγουν μετά την 1 Ιανουαρίου 2014. Σκοπός της διάταξης αυτής είναι η μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη Φορολογική Διοίκηση.

3. Δεκτές θα γίνουν από την εφορία οι δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών, καθώς και τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αφορούν το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013), οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του φόρου για τους φορολογούμενους που υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα (η διάταξη ισχύει τόσο για εκπρόθεσμες αρχικές όσο και τροποποιητικές δηλώσεις). Με τη ρύθμιση αυτή ανακουφίζονται περίπου 100.000 φορολογούμενοι οι οποίοι θα έπρεπε να πληρώσουν πρόσθετους φόρους στην εφορία.

4. Συστήνονται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων 400 οργανικές θέσεις εφοριακών.

5. Δήλωση ΦΠΑ δεν υποβάλλουν οι υπόχρεοι που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε αδράνεια ή αναστολή εργασιών, από το χρόνο υποβολής σχετικής δήλωσης μεταβολής.

6. Οταν ο υποκείμενος στον φόρο (ΦΠΑ) διακόπτει οριστικά τις εργασίες της επιχείρησής του και μεταφέρει εκτός της χώρας την οικονομική του δραστηριότητα, υποχρεούται κατά τον χρόνο της διακοπής να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις ΦΠΑ και να καταβάλει τον οφειλόμενο φόρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή