Η φιλήσυχη και γαλήνια όψη της οδού Τοσίτσα, ένα αθηναϊκό πρωινό μηνός Ιουλίου

Η φιλήσυχη και γαλήνια όψη της οδού Τοσίτσα, ένα αθηναϊκό πρωινό μηνός Ιουλίου

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες το πρωί στην οδό Τοσίτσα υπήρχε ένα απροσδόκητα ευχάριστο κλίμα ηρεμίας. Περίοικοι έχουν προ πολλού επισημάνει την αλλαγή προς το καλύτερο και, παρά το πολλά προβλήματα ρύπανσης και ασφάλειας, η Τοσίτσα των τελευταίων μηνών δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που είχε ο δρόμος τα τελευταία χρόνια.

Χθες, που ήταν μία φωτεινή και ζεστή μέρα, μία μέρα πραγματικού μεσοκαλόκαιρου στην καρδιά της πόλης, ο μόνος ήχος που ακουγόταν στην Τοσίτσα ήταν ο ήχος από τα μπεκ που πότιζαν το γρασίδι. Εχει μία καθησυχαστική επίδραση ο ήχος του νερού μέσα στην πόλη και στην Τοσίτσα αρκούσε αυτός ο γαλήνιος ήχος για να απαλύνει τη θέα των κακοποιημένων κτιρίων και της αίσθησης της ερημιάς… Κάτι, όμως, έχει αλλάξει. Τα παρτέρια είναι πιο περιποιημένα, η προτομή της Λέλας Καραγιάννη, που βρίσκεται εκεί από το 1963 και είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή, είναι καθαρή, αλλά το άγαλμα με τη γυναικεία μορφή της Ηπείρου, λίγο παρακάτω, εξακολουθεί και είναι βανδαλισμένο… Σκέφτεται κανείς πόσο ωραίος κήπος και τόπος αναψυχής θα μπορούσε να είναι η Τοσίτσα, που διαθέτει ήδη μερικά σκόρπια γλυπτά, και βρίσκεται κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο υπό ανακαίνιση Ακροπόλ Παλάς (χθες δούλευαν φουλ τα συνεργεία). Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον γνήσια αθηναϊκό, συνδεδεμένο με τις μνήμες τόσων γενεών Αθηναίων…

Ας σκεφτεί κανείς ότι στην Τοσίτσα βρίσκεται και το Επιγραφικό Μουσείο, από τα «άσημα» μουσεία της Αθήνας, αλλά από τα κορυφαία στο είδος του στον κόσμο. Αξίζει μια επίσκεψη. Μπαίνει κανείς από τον πεζόδρομο και αντικρίζει αμέσως τον όμορφο, παλιομοδίτικο κήπο αριστερά και δεξιά της εισόδου. Σε μια γωνιά, διακρίνεται η προτομή του κορυφαίου αρχαιολόγου Βασιλείου Λεονάρδου (1857-1930) που συνδέθηκε επί μακρόν με το Επιγραφικό Μουσείο, όπου ήταν έφορος. Για πολλά χρόνια διηύθυνε τις ανασκαφές στο Αμφιάρειο και στον Ωρωπό, δύο τόσο σημαντικούς τόπους στην Αττική.

Σε μια μικρή βόλτα, παράκαμψη μιας διαδρομής, μέσα από την οδό Τοσίτσα, γέμισε το μυαλό ερεθίσματα και άνοιξε σε ιδέες για το πόσο πιο όμορφη μπορεί να γίνει αυτή η ιστορική γωνιά της πόλης.

Από τις ηχογραφήσεις των ρεμπέτικων στην Αμερική, στη Ρεματιά του Χαλανδρίου

Ενας ολόκληρος μουσικός κόσμος με το ηχόχρωμα της Μεσογείου συμπυκνώνεται και εξακτινώνεται μέσα από τους δρόμους συνεργασίας πολλών μουσικών που αναζητούν νέα έκφραση, ερεθίσματα, συνεργασίες, νέες ματιές. Με την πλούσια κληρονομιά των Ελλήνων της διασποράς και τις ηχογραφήσεις των ρεμπέτικων που έγιναν στην Αμερική να είναι ο πυρήνας και η αφετηρία της νέας μουσικής παράστασης «Ρεμπέτικα της Αμερικής», η γνωστή ερμηνεύτρια Lamia Bedoui, που έχει καταγωγή από την Τυνησία αλλά μένει πλέον στην Ελλάδα, συναντά δύο νέους μουσικούς, τους ΑντArtes. Είναι ο Νίκος Καρύδης (φωνή, μπουζούκι, τρομπέτα) και ο Αλέξης Κωτσόπουλος (φωνή, κιθάρα, τσέλο).

H μουσική τους πρόταση, που αντλεί από μία ανεξάντλητη δεξαμενή ήχων της Μεσογείου, είναι μια παραγωγή της πολιτιστικής εταιρείας Ειλισσός και του Βασίλη Κρητικού και έχει ήδη ξεκινήσει το ταξίδι της. Αύριο, Πέμπτη 31 Ιουλίου και ώρα 9 μ.μ., η παράσταση-περφόρμανς, που έχει αίσθημα, χιούμορ και κίνηση, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου (με 10 ευρώ είσοδο, αλλά 7 ευρώ για φοιτητές και ανέργους). Η πρεμιέρα είχε δοθεί στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» στην Πλάκα και σειρά έχει τώρα το Χαλάνδρι, για να ακολουθήσουν και επόμενοι σταθμοί: Κύθνος (Φεστιβάλ Κύθνεια, Λουτρά, 1 Αυγούστου), Λαμία (Φεστιβάλ Οίτης, Λελέικα Υπάτης, 4 Αυγούστου) και Ηράκλειο Κρήτης (Θέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», 6 Αυγούστου).

TΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή