Νέος αρχιδιαιτητής ο Χιου Ντάλας

Νέος αρχιδιαιτητής ο Χιου Ντάλας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Χιου Ντάλας είναι το πρόσωπο που επέλεξε η ΕΠΟ για τη θέση του «αρχιδιαιτητή» στα πρωταθλήματα της Σούπερ Λιγκ και της Φούτμπολ Λιγκ. Η επιλογή του είχε προαποφασιστεί, είχε κρατηθεί μυστική και ανακοινώθηκε στα μέλη του Δ.Σ. κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του. Εγινε δεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία με κάποιες χλιαρές αντιδράσεις που δεν είχαν να κάνουν με το πρόσωπο αλλά με τη διαδικασία επιλογής.

Το σημαντικότερο είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα υπάρξει ξένος αρχιδιαιτητής που θα είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των διαιτητών, τον ορισμό στους αγώνες και τον έλεγχο της απόδοσής τους. Στη λύση αυτή συνηγορούν και οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η εικόνα της διαιτησίας και να ανακτηθεί η αξιοπιστία της.

O Σκωτσέζος νέος αρχιδιαιτητής βρισκόταν χθες στην Αθήνα και είχε τις πρώτες επαφές με τους νέους συνεργάτες του. Στη σύνθεση της νέας ΚΕΔ παρέμεινε ο Γ. Καραμελίδης ως πρόεδρος. Ο Δ. Καλύβας προήχθη σε αναπληρωτή πρόεδρο, ενώ ο Θ. Μπριάκος παρέμεινε αλλά θ’ ασχολείται μόνο με την εκπαίδευση των διαιτητών. Τα δύο νέα μέλη της ΚΕΔ είναι ο Φρ. Σωμαρακάκης και ο Δ. Γκρούτσης που επιστρέφει στην επιτροπή στην οποία ήταν μέλος το 2006 επί προεδρίας Β. Γκαγκάτση. Εκτός ΚΕΔ τέθηκαν ο Γ. Τσαχειλίδης και ο Γ. Δούρος.

Η πρώτη απόφαση ως απότοκο της έλευσης του Χιου Ντάλας είναι ότι οι πίνακες των διαιτητών σε Σούπερ Λιγκ και Φούτμπολ Λιγκ μένουν ως έχουν προκειμένου να αξιολογηθούν οι διαιτητές και βοηθοί από τον νέο αρχιδιαιτητή και οι όποιες αλλαγές να γίνουν με δικές του εισηγήσεις.

Ο Χιου Ντάλας βρίσκεται στην αφρόκρεμα της διαιτησίας. Είναι μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA, στενός συνεργάτης του επικεφαλής του τμήματος διαιτησίας Πιερλουίτζι Κολίνα και διεθνής παρατηρητής διαιτησίας. Είναι 57 ετών και υπήρξε εν ενεργεία διαιτητής από το 1990 έως το 2005. Η καριέρα του ήταν πλούσια: Συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998 και 2002 (στο δεύτερο ήταν τέταρτος διαιτητής στον τελικό Βραζιλία – Γερμανία) και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996. Σφύριξε σε αρκετά ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ήταν πρώτος διαιτητής στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 1999.

Μέχρι το φθινόπωρο του 2010 ήταν επικεφαλής της διαιτησίας στη σκωτσέζικη ομοσπονδία, από την οποία αποπέμφθηκε έπειτα από πιέσεις καθολικών επειδή λόγω της επίσκεψης του Πάπα στην Σκωτία έστειλε ένα σατιρικό ηλεκτρονικό μέιλ στο οποίο εικονιζόταν μια ταμπέλα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας όπου ένας ενήλικας κρατάει από το χέρι ένα παιδί (σ.σ. αυτές οι πινακίδες υπάρχουν συνήθως έξω από σχολεία) και στην οποία είχε προστεθεί η επιγραφή «προσοχή έρχεται ο Πάπας». Η Καθολική εκκλησία της Σκωτίας έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας ζητώντας ουσιαστικά την αποπομπή του.

Τέλος, στο χθεσινό Δ.Σ. της ΕΠΟ πραγματοποιήθηκαν αλλαγές θέσεων στο προεδρείο, με κυριότερη του Γ. Βούρβαχη που έγινε αναπληρωτής πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή