Πλήγμα σε υπαίθρια αγορά της Γάζας

Πλήγμα σε υπαίθρια αγορά της Γάζας

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Η ισραηλινή εκστρατεία «κατά των ρουκετών της Χαμάς» και «κατά των σηράγγων» φαίνεται να μετατρέπεται σε καθαρή εκστρατεία εξολόθρευσης Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως έδειξε ο βομβαρδισμός του έκτου κατά σειρά χθες σχολείου του ΟΗΕ που χρησίμευε ως καταφύγιο προσφύγων στην Τζαμπάλια. Στους 20 νεκρούς από το πλήγμα αυτό προσετέθησαν το μεσημέρι και 17 που βρίσκονταν σε πολυσύχναστη αγορά της πολύπαθης συνοικίας Σουζάια.

Καταδίκη του ΟΗΕ

«Καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτήν τη σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τις ισραηλινές δυνάμεις», δήλωσε ο αρμοστής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στρατηγός Πιερ Κραενμπίλ. Ο Κραενμπίλ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ είχε δώσει 17 φορές στο Ισραήλ τις συντεταγμένες του σχολείου θηλέων που χτυπήθηκε τα ξημερώματα.

Η Τζαμπάλια, συνοικία προσφύγων που είχαν εκδιωχθεί από το Ισραήλ πριν από δεκαετίες, ήταν ήδη μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας. Τις τελευταίες ημέρες ο πληθυσμός της έχει αυξηθεί σε σημείο ασφυξίας, λόγω της συρροής κατοίκων άλλων περιοχών, οι οποίοι έφυγαν από τα σπίτια τους, όπως τους ζήτησε το Ισραήλ, προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Ψευδής αποδείχθηκε η αίσθηση της ασφάλειας που ένιωσαν και όσοι έσπευσαν στην λαχαναγορά της Σουζάια το μεσημέρι, στη διάρκεια της ανακοινωθείσας από το Ισραήλ τετράωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας». Το Ισραήλ βομβάρδισε βενζινάδικο και εν συνεχεία βομβάρδισε το πλήθος που παρατηρούσε από απόσταση τις φλόγες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 17 άτομα, μεταξύ αυτών και τα μέλη τηλεοπτικού συνεργείου.

Συνολικά, περίπου 90 Παλαιστίνιοι καθώς και τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους χθες. Οι στρατιώτες διέσχιζαν σήραγγα η οποία είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. «Ο ισραηλινός στρατός χρειάζεται ακόμη μερικές ημέρες για να καταστρέψει όλες τις σήραγγες», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός στρατηγός Σάμι Τούργκεμαν. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ερευνά τον βομβαρδισμό του σχολείου θηλέων της Τζαμπάλια. Σε προηγούμενες ανάλογες περιπτώσεις, το Ισραηλ υποστηρίζει είτε ότι στους καταυλισμούς υπήρχαν όπλα είτε ότι δέχθηκε πυρά από γειτονική περιοχή.

Η UNWRA, που είναι υπεύθυνη για 60 σχολεία στη Γάζα, έχει εντοπίσει ώς τώρα σε τρία σχολεία αποθήκες οπλισμού. Νομικοί επισημαίνουν ότι, ακόμη κι αν υπάρχει στην περιοχή οπλισμός, τα πλήγματα εναντίον γνωστών καταφυγίων αμάχων συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Σε κάθε μία από τις μικρές τάξεις του δημοτικού σχολείου είχαν στοιβαχθεί πολλές δεκάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών και, πέρα από τους 20 νεκρούς, πολλές δεκάδες ήταν οι τραυματίες.

«Ζητώ από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει διεθνή πολιτική δράση, ώστε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη σφαγή», είπε ο επίτροπος Κραενμπίλ.

Αποσύρουν πρεσβευτές

Χθες τρεις ακόμη χώρες της λατινικής Αμερικής, το Περού, η Χιλή και το Ελ Σαλβαδόρ, απέσυραν τους πρεσβευτές τους από το Ισραήλ, ενώ σε αντίστοιχη ενέργεια διαμαρτυρίας είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα το Εκουαδόρ και η Βραζιλία. Το Ισραήλ εξέφρασε την απογοήτευσή του, κατηγορώντας τις χώρες αυτές ότι «ενθαρρύνουν τη Χαμάς».

Ωστόσο, επικρίσεις προς τις μαζικές δολοφονίες Παλαιστινίων διετύπωσαν και υπεράνω πάσης υποψίας φίλοι του Ισραήλ, όπως ο αρθρογράφος των New York Times Ρότζερ Κοέν. «Κανένα επιχείρημα, καμία εξοργιστική πράξη των Παλαιστινίων δεν μπορεί να κρύψει πόσο μεγάλη εβραϊκή αποτυχία είναι η δολοφονία ενός τόσο μεγάλου αριθμού παιδιών», σημείωσε ο Κοέν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή