Με αύξηση τιμής φυσικού αερίου απειλεί η Ρωσία

Με αύξηση τιμής φυσικού αερίου απειλεί η Ρωσία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Η Ρωσία δήλωσε χθες ότι οι σκληρές κυρώσεις σε βάρος της θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που προμηθεύει στην Ευρώπη και κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι είναι «ανίκανη να παίξει ανεξάρτητο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις».

Την ίδια στιγμή, στην Ανατολική Ουκρανία, ο κυβερνητικός στρατός κέρδισε εδάφη, προωθούμενος σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από το Ντονέτσκ, τη μεγαλύτερη πόλη υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

Οι κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, την Τρίτη, ανήκουν στο λεγόμενο τρίτο στάδιο, πλήττουν δηλαδή ολόκληρους οικονομικούς κλάδους. «Σφίγγοντας τον κλοιό των κυρώσεων προς τη Μόσχα, ως απάντηση στην επίμονη αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους κλείνουν ένα κεφάλαιο στις σχέσεις τους με τη μετακομμουνιστική Ρωσία. Αναγνωρίζουν την κατάρρευση της 25ετούς προσπάθειας για σύναψη εποικοδομητικών σχέσεων με ένα κράτος του οποίου η συμπεριφορά ελπίζαμε ότι θα ξεφύγει από την καχύποπτη αυτοαπομόνωση της κομμουνιστικής περιόδου», έγραψαν χθες οι Financial Times στο κύριο άρθρο τους.

Αντίποινα στην Πολωνία

«Πρόκειται για απερίσκεπτη και ανεύθυνη ενέργεια. Θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αύξηση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία επειδή η χώρα «ασκεί ανεξάρτητη πολιτική που δεν είναι βολική για την Ουάσιγκτον».

Η Ρωσία δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το ποια αντίποινα εξετάζει, πέραν της χθεσινής ανακοίνωσης για πάγωμα των εισαγωγών φρούτων και λαχανικών από την Πολωνία. Η Πολωνία ήταν η χώρα της Ε.Ε. που πίεσε περισσότερο για τη λήψη μέτρων εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία δυσκολεύεται να καταλάβει τη λογική της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να διαμεσολαβήσει προκειμένου να υπάρξουν συνομιλίες ανάμεσα στους αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση. Χθες παρατηρήθηκε διπλωματική κινητικότητα σε σχέση με το ενδεχόμενο συνομιλιών στη Λευκορωσία ανάμεσα στην ουκρανική κυβέρνηση και τους αντάρτες. Αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η εξεύρεση συμφωνίας σε σχέση με την περιοχή της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 των μαλαισιανών αερογραμμών στις 17 Ιουλίου. Περίπου 200 σοροί επιβατών περισυνελέγησαν και εστάλησαν στην Ολλανδία, αλλά οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις γύρω από την περιοχή καθιστούν απαγορευτικές τις περαιτέρω έρευνες.

Κάποιοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και ειδικοί στα ρωσικά ζητήματα εκτίμησαν ότι οι αυστηρότερες κυρώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σκλήρυνση της θέσης του Ρώσου προέδρου. Το αμερικανικό αίτημα, παραδείγματος χάρη, για μη ανανέωση του ασύλου που έχει χορηγήσει η Μόσχα στον Εντουαρντ Σνόουντεν δεν έχει καμία ελπίδα να γίνει δεκτό.

«Η αντιπαράθεση θα οξυνθεί απότομα», υποστήριξε ο Νικολάι Πετρόφ της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών. «Ο Πούτιν έχει οδηγηθεί στη γωνία και αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει παραχωρήσεις υπό πίεση». Οικονομολόγοι επισήμαναν ότι οι κυρώσεις μπορεί να είναι οδυνηρές για τη Ρωσία βυθίζοντας την οικονομία σε ύφεση και προξενώντας κοινωνικές εντάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή