Δραματικές διαπραγματεύσεις στο παρά 1΄

Δραματικές διαπραγματεύσεις στο παρά 1΄

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μέχρι το τελευταίο λεπτό πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την επίτευξη ενός συμβιβασμού της Αργεντινής με τα hedge funds πιστωτές της κι ενώ η τρίτη οικονομία της Λατινικής Αμερικής ήταν μια ανάσα πριν από μια νέα στάση πληρωμών, η εικόνα της αγοράς αντανακλούσε τις αλληλοσυγκρουόμενες προσδοκίες και τα σενάρια για την έκβαση των συνομιλιών: η προσδοκία για μια συμβιβαστική λύση, που εν πολλοίς καλλιεργήθηκε από την αιφνιδιαστική άφιξη του Αργεντινού υπουργού Οικονομικών, Αξελ Κισίλοφ, στο γραφείο του διαπραγματευτή στη Νέα Υόρκη αλλά και από την παρατεταμένη διάρκεια των συνομιλιών, οδήγησε σε άνοδο τόσο το χρηματιστήριο του Μπουένος Αϊρες, που άνοιξε με κέρδη πάνω από 5%, όσο και τα δεκαετή ομόλογα της χώρας που πραγματικά εκτινάσσονταν κατά 15%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάμισι ετών. Την ίδια στιγμή, όμως, αντανακλούσαν αυξημένες πιθανότητες μιας νέας πτώχευσης της Αργεντινής τα ασφάλιστρα έναντι πτώχευσης των δεκαετών ομολόγων (CDS) καθώς έτειναν να επιστρέψουν σε υψηλά επίπεδα μετά την πτώση κατά 400 μονάδες βάσης που είχαν σημειώσει νωρίτερα. Τα συμβόλαια αυτά διακρατεί μόνον μια μερίδα των πιστωτών που, αν δεν πληρωθούν τα ομόλογά τους, μπορούν μέσω των ασφαλίστρων να διεκδικήσουν αποζημίωση ύψους 29 δισ. δολαρίων, ίση δηλαδή με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Αργεντινής.

Την ελπίδα να αποτραπεί μια στάση πληρωμών ακόμη και με ανορθόδοξους τρόπους είχε, άλλωστε, αναθερμάνει η πρόταση μιας ομάδας τραπεζών της Αργεντινής που πρότεινε να αγοράσει από κοινού όσα ομόλογα διακρατούν τα hedge funds. Αντιπροσωπεία τους μετέβη στη Νέα Υόρκη για να παρουσιάσει την πρόταση στα hedge funds και προπαντός στο NML Capital, μονάδα του Elliot Management Corp, που από την πτώχευση του 2001 ηγείται των υπολοίπων funds στον δικαστικό τους αγώνα κατά του Μπουένος Αϊρες και διεκδικεί την αποπληρωμή των ομολόγων τους στην ονομαστική τους αξία, μολονότι τα έχουν αγοράσει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές όταν η χώρα τελούσε ήδη υπό πτώχευση. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η απροσδόκητη στήριξη που είχε λάβει η Αργεντινή από κατόχους ομολόγων της σε ευρώ, που ζήτησαν να δοθεί πρόσθετος χρόνος στη χώρα για να επιτευχθεί συμφωνία.

Κριτής και κρινόμενος

Το Elliott Management Corp, θυγατρική του οποίου είναι το fund NML Capital που έχει ηγηθεί του δικαστικού αγώνα κατά του Μπουένος Αϊρες, αναμένεται να αποτελέσει από τον Νοέμβριο μέλος και των 5 επιτροπών της ISDA, της Διεθνούς Ενωσης Swaps και Παραγώγων. Οι επιτροπές αυτές κρίνουν και αποφασίζουν κατά πόσο μια περίπτωση μη εξυπηρέτησης χρέους αποτελεί «πιστωτικό γεγονός» εάν και εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα κάποιος εκ των κατόχων ασφαλίστρων έναντι πτώχευσης (CDS). Η περίπτωση της Αργεντινής θα μπορούσε να μην εμπίπτει στην κατηγορία «πιστωτικό γεγονός», κοινώς πτώχευση, καθώς το Μπουένος Αϊρες έχει από τον Ιούνιο καταθέσει στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon τα 539 εκατ. δολάρια για την αποπληρωμή όσων ομολογιούχων της έχουν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010. Η πληρωμή δεν έγινε, όμως, στις 30 Ιουνίου, καθώς ο δικαστής Τόμας Γκρίεζα έδωσε εντολή στην τράπεζα να μην εκτελέσει τις πληρωμές προτού πληρωθούν τα hedge funds. Συνέστησε μάλιστα στην Bank of New York Mellon να επιστρέψει τα κεφάλαια στο Μπουένος Αϊρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή