Εντονες αντιδράσεις μετά την απόφαση για τη Μανωλάδα

Εντονες αντιδράσεις μετά την απόφαση για τη Μανωλάδα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Εντονες και ταυτόχρονα διαφορετικές αντιδράσεις προκάλεσε η ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστήριου της Πάτρας, με την οποία αθωώθηκαν ο επιχειρηματίας και ένας ακόμη κατηγορούμενος για το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων και την αιματηρή επίθεση εναντίον αλλοδαπών εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, τον Απρίλιο του 2013.

Οι συγγενείς των κατηγορουμένων μόλις άκουσαν την απόφαση, άρχισαν να χειροκροτούν, ενώ μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στη δικαστική αίθουσα φώναζαν και διαμαρτύρονταν, ενώ άλλοι αλλοδαποί εργάτες γης, που περίμεναν έξω από τα δικαστήρια, ξεσπούσαν σε κλάματα.

Οσον αφορά τους άλλους δύο κατηγορουμένους, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 14 χρόνων και επτά μηνών στον ένα και ποινή οκτώ χρόνων και επτά μηνών στον άλλο. Και οι δύο κρίθηκαν ένοχοι για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών αντίστοιχα. Ομως, σύμφωνα πάντα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ποινές των δύο κατηγορουμένων είναι εξαγοράσιμες προς πέντε ευρώ την ημέρα, ενώ έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης υπήρξε η αντίδραση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Μωυσή Καραμπεΐδη, ο οποίος χαρακτήρισε «ντροπή» και «επιεικώς απαράδεκτη» την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «αντιλαμβάνεστε από τώρα και στο εξής τι συνθήκες θα επικρατήσουν στη Νέα Μανωλάδα», τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα θα επικρατεί ο φόβος και ο τρόμος ανάμεσα στους περίπου 8.000 αλλοδαπούς εργάτες γης που απασχολούνται στις αγροτικές καλλιέργειες».

Φορτισμένο κλίμα

Απευθυνόμενος προς τους μετανάστες που ήσαν συγκεντρωμένοι έξω από τα δικαστήρια της Πάτρας και σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, ο Μωυσής Καραμπεΐδης ανέφερε πως «ντρέπομαι απέναντί σας, ντρέπομαι που είμαι Ελληνας».

Οσον αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης, μόλις πληροφορήθηκαν την αθωωτική απόφαση επικράτησε αρχικά αμηχανία μεταξύ τους, αλλά και απογοήτευση. «Δεν περιμέναμε αυτή την απόφαση, είναι κάτι απίστευτο» σχολίαζαν, ενώ όπως σημείωναν «τώρα νιώθουμε μεγάλη ανασφάλεια». Στη συνέχεια αντέδρασαν και ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα της οδού Γούναρη, έξω δηλαδή από το δικαστικό μέγαρο και φώναζαν συνθήματα, ενώ μαζί τους βρίσκονταν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. Η Αστυνομία είχε πάρει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, με μία διμοιρία ΜΑΤ να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Σκοπός της Αστυνομίας ήταν να αποχωρήσουν με ασφάλεια όλοι οι παράγοντες της δίκης. Ομως σε καμία περίπτωση δεν χρειάστηκε να επέμβει, αφού οι αντιδράσεις των μεταναστών ήσαν ειρηνικές.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας, φεύγοντας από το δικαστήριο, ανέφερε ότι νιώθει δικαιωμένος από την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στα όσα έγιναν.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του επιχειρηματία, Αλέξης Κούγιας, έκανε λόγο για «μια ιστορική και δίκαιη απόφαση», ενώ οι άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης, Ντίνος Αργυρόπουλος, Χρήστος Τσόλκας και Γιώργος Λαμπρόπουλος, τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «οι δικαστές και οι Δικαιοσύνη στάθηκαν όρθιοι στις πιέσεις που ασκούνταν», κάνοντας επίσης λόγο για απόφαση-σταθμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή