Εξαπλώνεται ο ιός Εμπολα στη δυτική Αφρική

Εξαπλώνεται ο ιός Εμπολα στη δυτική Αφρική

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την επιδημία αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, που πλήττει πολλά κράτη της δυτικής Αφρικής, έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους 729 άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Xαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης η έκδοση ταξιδιωτικών συστάσεων από τις ΗΠΑ για Λιβερία, Γουινέα, Σιέρα Λεόνε. Περισσότερα από τα μισά θύματα της νόσου προέρχονται από τη Λιβερία, η οποία σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης έλαβε τις προηγούμενες ημέρες ειδικά μέτρα.

Στη Σιέρα Λεόνε κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του λοιμώδους νοσήματος και ο στρατός επέβαλε καραντίνα όπου εντοπίζονται εστίες της επιδημίας. Επίσης ο στρατός και η αστυνομία θα πραγματοποιούν κατ’ οίκον έρευνες προκειμένου να εντοπιστούν άρρωστοι, ενώ επιβλήθηκαν ειδικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της χώρας. Οι επιβάτες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους με απολυμαντικό και θα θερμομετρούνται. Τα ειδικά μέτρα θα ισχύουν για μία περίοδο από εξήντα μέχρι ενενήντα ημέρες. Ελέγχους στα αεροδρόμια, όμως, ξεκίνησε και η Αιθιοπία που θα ελέγχει όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από κράτη της δυτικής Αφρικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ethiopian Airlines όλοι οι υπάλληλοι της εταιρείας, ιπτάμενοι και μη, γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που εντοπισθεί κάποιο ύποπτο κρούσμα.

Μέτρα στα αεροδρόμια πρόκειται να επιβάλει η Γκάνα και η Νιγηρία όπου έχει ήδη σημειωθεί στο Λάγος ένας θάνατος από το λοιμώδες νόσημα.

Οσοι επιβάτες έρχονται από κράτη υψηλού κινδύνου για Εμπολα θα θερμομετρούνται και αν έχουν πυρετό θα υποχρεώνονται σε αιματολογικό έλεγχο. Επίσης ανακλήθηκε η άδεια της αεροπορικής εταιρείας Asky επειδή μετέφερε στη χώρα τον πρώτο ασθενή με Εμπολα.

Δεν κλείνουν σύνορα

Ωστόσο, η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορέων (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε χθες ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών ή στο κλείσιμο συνόρων.

Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού, για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία και οδηγεί στον θάνατο περίπου το 90% όσων προσβάλλει, ξεκίνησε από τα δάση της ανατολικής Γουινέας τον περασμένο Φεβρουάριο. Το ποσοστό θνησιμότητας στην επιδημία που εξελίσσεται στη δυτική Αφρική αγγίζει το 60%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή